Sałatka Królewska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Królewska

Autor: Monika Kamińska

ratingratingratingratingrating

6

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

265 osób wydrukowało

Pobierz pdf

223 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

4 plastry

2 sztuki

1 puszka

1 słoik

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Por kroję w cieniutkie półplasterki, wkładam do małej miseczki i zasypuję dwoma szczyptami soli,aby puścił sok, zmiękł i stracił goryczkę.

Krok 2

Szynkę, jajka i ananasa kroję w kosteczkę, seler w drobniejsze paseczki, dodaję odsączoną kukurydzę i odciśniętego pora. Przyprawiam delikatnie solą i pieprzem.

Krok 3

Dodaję 3-4 łyżki majonezu, mieszam i wstawiam na ok. godzinkę do lodówki aby składniki się "przegryzły "

3

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK. Ta sałatka zawsze wychodzi przepyszna. Moją modyfikacją jest połączenie majonezu z dwoma łyżkami musztardy i dwoma łyżkami kwaśnej, 18% śmietany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja

    Alicja , 19.12.2021

    TAK* ulubiona sałatka całej rodziny , ja ją robie warstwowo wyglada to cudnie i dodaje na samą górę wymieszaną z porą kapustę pekińską na to majonez i posypuje wiórkami żółtego sera. Pychota na każdą rodzinna imprezę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Mucha

    Anna Mucha , 05.12.2021

    Wygląda apetycznie! Dodałabym świeżą natkę pietruszki :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Królewska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej