Zapiekanka z kalafiorem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kalafiorem

Autor: Andrzej

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

15 dekagramów

15 dekagramów

250 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

200 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior umyć, podzielić na różyczki, liście i głąb odkroić. Gotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo, przez 10 minut. Ziemniaki ugotować także na pół twardo. Pokroić w nieduże plastry.

Krok 2

Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Lekko posolić i dodać pieprzu. Następnie dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Smażyć jeszcze 2 minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zamieszać. Przecedzić z nadmiaru płynu.

Krok 3

Dno żaroodpornego naczynia wysmarować tłuszczem. Wyłożyć kalafior, ziemniaki i na koniec podsmażone pieczarki z cebulą i szynką. Równomiernie rozprowadzić.

Krok 4

Przygotować sos: Jajka rozbełtać ze śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Sos wylać na zapiekankę. Wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Zapiekankę kalafiorową wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec około 20 minut do zarumienia. Podawać gorącą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej