Zapiekanka z kalafiorem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kalafiorem

Autor: Andrzej

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

15 dekagramów

15 dekagramów

250 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

200 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior umyć, podzielić na różyczki, liście i głąb odkroić. Gotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo, przez 10 minut. Ziemniaki ugotować także na pół twardo. Pokroić w nieduże plastry.

Krok 2

Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Lekko posolić i dodać pieprzu. Następnie dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Smażyć jeszcze 2 minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zamieszać. Przecedzić z nadmiaru płynu.

Krok 3

Dno żaroodpornego naczynia wysmarować tłuszczem. Wyłożyć kalafior, ziemniaki i na koniec podsmażone pieczarki z cebulą i szynką. Równomiernie rozprowadzić.

Krok 4

Przygotować sos: Jajka rozbełtać ze śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Sos wylać na zapiekankę. Wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Zapiekankę kalafiorową wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec około 20 minut do zarumienia. Podawać gorącą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z cukinii
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej