Zapiekanka z kalafiorem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kalafiorem

Autor: Andrzej

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 sztuki

15 dekagramów

15 dekagramów

250 gramów

1 sztuka

0.5 pęczka

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

200 mililitrów

2 sztuki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kalafior umyć, podzielić na różyczki, liście i głąb odkroić. Gotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo, przez 10 minut. Ziemniaki ugotować także na pół twardo. Pokroić w nieduże plastry.

Krok 2

Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Lekko posolić i dodać pieprzu. Następnie dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Smażyć jeszcze 2 minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zamieszać. Przecedzić z nadmiaru płynu.

Krok 3

Dno żaroodpornego naczynia wysmarować tłuszczem. Wyłożyć kalafior, ziemniaki i na koniec podsmażone pieczarki z cebulą i szynką. Równomiernie rozprowadzić.

Krok 4

Przygotować sos: Jajka rozbełtać ze śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Sos wylać na zapiekankę. Wierzch posypać startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem. Zapiekankę kalafiorową wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec około 20 minut do zarumienia. Podawać gorącą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej