
Składniki
1 kilogram
4 łyżki
1 szczypta
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 szczypta
1 sztuka
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki pokrój w paski i zalej zimną wodą. Pozostaw na 25 minut.
Krok 2
Żaroodporne naczynie natrzyj czosnkiem i pokrop oliwą z oliwek.
Krok 3
Ziemniaki wkładaj warstwami, doprawiając do smaku, kropiąc oliwą i posypując ziołami.
Krok 4
Powoli wlej bulion i piecz przez półtorej godziny w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej