Zapiekanka węgierska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka węgierska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 sztuki

3 łyżki

1 szklanka

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki pokrój na ćwiartki, a następnie wrzuć na chwilę do wrzącej wody. Odcedź.

Krok 2

Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj paprykę ostrą i włóż ziemniaki. Kilkakrotnie potrząśnij naczyniem.

Krok 3

Smaż, a następnie zalej śmietaną.

Krok 4

Przykryj i duś na małym ogniu do czasu, gdy składniki będą miękkie.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka węgierska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka węgierska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka węgierska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka węgierska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka węgierska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka węgierska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka węgierska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka węgierska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej