
Składniki
5 łyżek
1 łyżeczka
1 sztuka
3 sztuki
4 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany przeciąć na pół. Następnie pociąć w paski grubości ok. 1,5 cm. Tak samo robimy z cukinią. Bakłażany i cukinię można również pociąć w grubą kostkę.
Krok 2
Paprykę obieramy ze skórki. Wykrajamy trzon, kroimy wzdłuż na trzy części, wycinamy białe części i wybieramy nasiona. Kroimy w grubą kostkę.
Krok 3
Pomidory nacinamy nożem, robiąc krzyżyk na spodzie. Parzymy w gorącej wodzie ok. 20 sekund, wylewamy wodę i zalewamy zimną. Czekamy aż ostygną. Następnie obieramy pomidory ze skórki, kroimy na 4 części i wybieramy gniazda nasienne. Kroimy w grubą kostkę.
Krok 4
Cebulę kroimy w drobne paski.
Krok 5
Ocet winny mieszamy z cukrem.
Krok 6
Rozgrzewamy głęboką patelnię, lejemy na nią dwie łyżki oliwy. Wykładamy pokrojony bakłażan i smażymy ok. 5 minut z obu stron, aż nabierze złotawego koloru. Zdejmujemy z patelni. Tak samo robimy z cukinią. Pamiętajmy, żeby nie przesadzić ze smażeniem. Cukinia i bakłażan będą się jeszcze gotowały! Następnie podsmażamy przez ok. 5 minut paprykę.
Krok 7
W dużym garnku z nieprzywieralną powierzchnią dusimy na łyżce oliwy przez ok 5 minut cebulę. Kiedy stanie się miękka, dodajemy zgniecione ząbki czosnku, mieszamy i zostawiamy na ok. minutę.
Krok 8
Do cebuli dodajemy wcześniej przysmażoną cukinię i bakłażan, wsypujemy paprykę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojone pomidory, jeszcze raz mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 9
Na sam koniec, kiedy warzywa są już miękkie (nie wcześniej, inaczej zostaniemy z twardymi i niedogotowanymi składnikami), wlewamy do garnka ocet z cukrem, mieszamy, dosypujemy bazylię, dobrze mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut, mieszając sporadycznie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej