Ratatouille przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ratatouille

Autor: bubbl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 łyżek

1 łyżeczka

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany przeciąć na pół. Następnie pociąć w paski grubości ok. 1,5 cm. Tak samo robimy z cukinią. Bakłażany i cukinię można również pociąć w grubą kostkę.

Krok 2

Paprykę obieramy ze skórki. Wykrajamy trzon, kroimy wzdłuż na trzy części, wycinamy białe części i wybieramy nasiona. Kroimy w grubą kostkę.

Krok 3

Pomidory nacinamy nożem, robiąc krzyżyk na spodzie. Parzymy w gorącej wodzie ok. 20 sekund, wylewamy wodę i zalewamy zimną. Czekamy aż ostygną. Następnie obieramy pomidory ze skórki, kroimy na 4 części i wybieramy gniazda nasienne. Kroimy w grubą kostkę.

Krok 4

Cebulę kroimy w drobne paski.

Krok 5

Ocet winny mieszamy z cukrem.

Krok 6

Rozgrzewamy głęboką patelnię, lejemy na nią dwie łyżki oliwy. Wykładamy pokrojony bakłażan i smażymy ok. 5 minut z obu stron, aż nabierze złotawego koloru. Zdejmujemy z patelni. Tak samo robimy z cukinią. Pamiętajmy, żeby nie przesadzić ze smażeniem. Cukinia i bakłażan będą się jeszcze gotowały! Następnie podsmażamy przez ok. 5 minut paprykę.

Krok 7

W dużym garnku z nieprzywieralną powierzchnią dusimy na łyżce oliwy przez ok 5 minut cebulę. Kiedy stanie się miękka, dodajemy zgniecione ząbki czosnku, mieszamy i zostawiamy na ok. minutę.

Krok 8

Do cebuli dodajemy wcześniej przysmażoną cukinię i bakłażan, wsypujemy paprykę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojone pomidory, jeszcze raz mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na ok 20 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 9

Na sam koniec, kiedy warzywa są już miękkie (nie wcześniej, inaczej zostaniemy z twardymi i niedogotowanymi składnikami), wlewamy do garnka ocet z cukrem, mieszamy, dosypujemy bazylię, dobrze mieszamy i zostawiamy na ok 10 minut, mieszając sporadycznie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatouille - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ragout z indyka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej