Rumowy murzynek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rumowy murzynek

Autor: Urszula Pisz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
12 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1.5 szklanki

4.5 łyżki

2.5 szklanki

50 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

0.5 szklanki

3 sztuki

0.5 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1) W garnku na małym ogniu powoli rozpuścić: masło, wodę, rum, dwa olejki, cukier oraz kakao na czekoladową masę.

Krok 2

2. Odlać pół szklanki na polewę, a pozostałą masę ostudzić.

Krok 3

3. Do przestudzonej masy dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli, orzechy a następnie wszystko wymieszać.

Krok 4

4. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy.

Krok 5

5. Masę czekoladową przelać do natłuszczonej margaryną i posypaną bułką tartą formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 6

5. Murzynek jest gotowy wówczas, gdy pęknie na wierzchu.

Krok 7

6. Murzynka wyjąć z formy, przestudzić, a następnie polać wcześniej pozostawioną polewą.

Urszula Pisz

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

Tagi:JAJKA
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rumowy murzynek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej