
Składniki
1 sztuka
1.5 szklanki
4.5 łyżki
2.5 szklanki
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
0.5 szklanki
3 sztuki
0.5 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1) W garnku na małym ogniu powoli rozpuścić: masło, wodę, rum, dwa olejki, cukier oraz kakao na czekoladową masę.
Krok 2
2. Odlać pół szklanki na polewę, a pozostałą masę ostudzić.
Krok 3
3. Do przestudzonej masy dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli, orzechy a następnie wszystko wymieszać.
Krok 4
4. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy.
Krok 5
5. Masę czekoladową przelać do natłuszczonej margaryną i posypaną bułką tartą formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 6
5. Murzynek jest gotowy wówczas, gdy pęknie na wierzchu.
Krok 7
6. Murzynka wyjąć z formy, przestudzić, a następnie polać wcześniej pozostawioną polewą.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej