
Składniki
1 sztuka
1.5 szklanki
4.5 łyżki
2.5 szklanki
50 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
0.5 szklanki
3 sztuki
0.5 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1) W garnku na małym ogniu powoli rozpuścić: masło, wodę, rum, dwa olejki, cukier oraz kakao na czekoladową masę.
Krok 2
2. Odlać pół szklanki na polewę, a pozostałą masę ostudzić.
Krok 3
3. Do przestudzonej masy dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli, orzechy a następnie wszystko wymieszać.
Krok 4
4. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy.
Krok 5
5. Masę czekoladową przelać do natłuszczonej margaryną i posypaną bułką tartą formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 6
5. Murzynek jest gotowy wówczas, gdy pęknie na wierzchu.
Krok 7
6. Murzynka wyjąć z formy, przestudzić, a następnie polać wcześniej pozostawioną polewą.

Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej