
Składniki
2 łyżki
50 gramów
3 sztuki
250 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jaja rozbij i oddziel żółtka od białek.
Krok 2
Do żółtek dodaj cukier i wymieszaj, po czym dodaj ser oraz mąkę.
Krok 3
Mieszaj do momentu, gdy wszystkie składniki będą połączone, ale grudki sera pozostaną widoczne.
Krok 4
Z białek ubij gęstą pianę i dodaj do masy. Wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 5
Na rozgrzaną patelnię kładź uformowane placki i smaż na złoto z obu stron.
Krok 6
Podawaj z dżemem lub syropem klonowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej