Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 szczypta
1 szczypta
1 kilogram
1 łyżeczka
3 sztuki
100 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, oddziel od kości i rozbij na płat o równej grubości.
Krok 2
Na maśle zeszklij posiekaną cebulę.
Krok 3
Bułki pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Dodaj zeszkloną cebulę i starte marchewki. Przypraw potłuczonymi goździkami, cynamonem, pieprzem i solą i wszystko wymieszaj.
Krok 4
Płat mięsa ułożony na ściereczce posmaruj farszem i zawiń.
Krok 5
Roladę dobrze obwiąż bawełnianą nicią i włóż do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.
Krok 6
Po ugotowaniu przyciśnij ciężkim przedmiotem i ostudź.
Krok 7
Odwiąż nici, zdejmij ściereczkę i pokrój roladę na cienkie plastry. Podawaj na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej