Rolada z wołowiny z cynamonem i goździkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z wołowiny

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

1 kilogram

1 łyżeczka

3 sztuki

100 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, oddziel od kości i rozbij na płat o równej grubości.

Krok 2

Na maśle zeszklij posiekaną cebulę.

Krok 3

Bułki pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Dodaj zeszkloną cebulę i starte marchewki. Przypraw potłuczonymi goździkami, cynamonem, pieprzem i solą i wszystko wymieszaj.

Krok 4

Płat mięsa ułożony na ściereczce posmaruj farszem i zawiń.

Krok 5

Roladę dobrze obwiąż bawełnianą nicią i włóż do garnka z wrzącą wodą. Gotuj przez 4 godziny na małym ogniu.

Krok 6

Po ugotowaniu przyciśnij ciężkim przedmiotem i ostudź.

Krok 7

Odwiąż nici, zdejmij ściereczkę i pokrój roladę na cienkie plastry. Podawaj na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z wołowiny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej