
Składniki
2 sztuki
0.5 szklanki
40 gramów
40 gramów
0.5 litra
1 szklanka
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę.

Krok 2
Rozpuść w ciepłej wodzie kostkę Rosół z kury Knorr i wymieszaj z wcześniej przygotowaną zasmażką. Dodaj mleko i śmietanę, wymieszaj.

Krok 3
Połącz żółtka z serem i dodaj do przestudzonego sosu. Tak przygotowany sos podawaj jako dodatek do makaronów i zapiekanek.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sos beszamelowy – śmietanowy
Sos beszamelowy to uniwersalny dodatek do różnych dań. Dzięki swojemu lekko śmietanowemu posmakowi świetnie komponuje się z mięsem oraz rybami. Wypróbuj np. jego połączenia z piersią z kurczaka zamarynowaną w suszonych ziołach, indykiem grillowanym w słodkiej papryce lub białą rybą gotowaną na parze. Sos sprawdza się również jako dodatek do makaronów. Wykorzystaj go do przygotowania zapiekanki makaronowej lub lasagne, zestawiając jego smak z pieczarkami, szynką i serem żółtym. Będzie również pyszny w daniach warzywnych. Polej nim gotowane lub pieczone warzywa, takie jak: szparagi, brokuły, kalafior czy marchewka. Sekret jego uniwersalności kryje się w dość neutralnym smaku i niewielkiej liczbie potrzebnych składników. Sos beszamelowy z tego przepisu przygotuj na bazie jasnej zasmażki z mąki, zaprawionej wyrazistym bulionem mięsnym (np. drobiowym) lub warzywnym. Jego jasny kolor uzyskasz dzięki użyciu mleka oraz śmietany, a aksamitną konsystencję oraz serowy posmak dzięki żółtkom roztrzepanym z serem gruyère. Do czego Ty używasz sosu beszamelowego? Podziel się z nami swoimi pomysłami w komentarzu poniżej.