Sos słodko- kwaśny doskonały do ryżu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos słodko- kwaśny doskonały do ryżu

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

11

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

200 gramów

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

zagotuj 0,5 lt wody, dodaj marchewkę, pietruszkę, selera i Rosół z kury Knorr. Ugotuj warzywa w bulionie Knorr.

Krok 2

Ugotowane warzywa zetrzyj na tarce i pozostaw w płynie.

Krok 3

Wymieszaj żółtko z mąką i odrobiną rosołu Knorr. Dodaj do reszty bulionu. Podgrzej.

Krok 4

Dodaj rodzynki, masło cukier i sok z cytryny do smaku. Zazwyczaj dobrze smakuje jeśli doda się sok z całej cytryny.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos słodko- kwaśny doskonały do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos słodko- kwaśny doskonały do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos słodko- kwaśny doskonały do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos słodko- kwaśny doskonały do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos słodko- kwaśny doskonały do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos słodko- kwaśny doskonały do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos słodko- kwaśny doskonały do ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos słodko- kwaśny doskonały do ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej