
Składniki
0.5 sztuki
1 sztuka
1 szczypta
200 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
zagotuj 0,5 lt wody, dodaj marchewkę, pietruszkę, selera i Rosół z kury Knorr. Ugotuj warzywa w bulionie Knorr.
Krok 2
Ugotowane warzywa zetrzyj na tarce i pozostaw w płynie.
Krok 3
Wymieszaj żółtko z mąką i odrobiną rosołu Knorr. Dodaj do reszty bulionu. Podgrzej.
Krok 4
Dodaj rodzynki, masło cukier i sok z cytryny do smaku. Zazwyczaj dobrze smakuje jeśli doda się sok z całej cytryny.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej