Świeżość kiwi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świeżość kiwi

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ten biało-zielony deser nazwałem ŚWIEŻOŚĆ KIWI, bo nie tylko orzeźwiająco smakuje, ale i tak jakoś świeżo i czysto wygląda. Aż żal go jeść.

Krok 2

Kiwi zmiksuj z bazylią (niezbyt dokładnie, powinny pozostać kawałeczki), wstaw na chwilę do zamrażalnika. Ubij śmietanę z cukrem. Mascarpone utrzyj z 2 łyżkami bitej śmietany. Do wąskich szklaneczek wkładaj warstwami mascarpone, mus kiwi i bitą śmietanę. Polej miodem i czekoladą. Nie przejmuj się, że czekolada szybko spływa z wierzchu deseru, bo tworzy to fajny efekt artystyczny, za każdym razem inny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świeżość kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świeżość kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świeżość kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świeżość kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świeżość kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świeżość kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świeżość kiwi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świeżość kiwi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej