Sałatka z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z bobem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

0.5 pęczka

1 łyżka

500 gramów

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób gotuj przez 5 minut w lekko osolonym wrzątku. Odcedź , przelej zimną wodą i ciepły obierz z łupin.

Krok 2

Wymieszaj z oliwą , posiekanym szczypiorem i bazylią.

Krok 3

Boczek usmaż na suchej patelni, gdy z boczku wytopi się tłuszcz wrzuć do niego posiekane szalotki.

Krok 4

Podsmaż i wymieszaj z bobem.

Krok 5

Jogurt połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przypraw pieprzem.

Krok 6

Plasterki boczku ułóż na talerzach i przykryj bobem, podawaj z sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej