Sałatka z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z bobem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

0.5 pęczka

1 łyżka

500 gramów

12 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób gotuj przez 5 minut w lekko osolonym wrzątku. Odcedź , przelej zimną wodą i ciepły obierz z łupin.

Krok 2

Wymieszaj z oliwą , posiekanym szczypiorem i bazylią.

Krok 3

Boczek usmaż na suchej patelni, gdy z boczku wytopi się tłuszcz wrzuć do niego posiekane szalotki.

Krok 4

Podsmaż i wymieszaj z bobem.

Krok 5

Jogurt połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przypraw pieprzem.

Krok 6

Plasterki boczku ułóż na talerzach i przykryj bobem, podawaj z sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej