
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
4 łyżki
0.5 pęczka
1 łyżka
500 gramów
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób gotuj przez 5 minut w lekko osolonym wrzątku. Odcedź , przelej zimną wodą i ciepły obierz z łupin.
Krok 2
Wymieszaj z oliwą , posiekanym szczypiorem i bazylią.
Krok 3
Boczek usmaż na suchej patelni, gdy z boczku wytopi się tłuszcz wrzuć do niego posiekane szalotki.
Krok 4
Podsmaż i wymieszaj z bobem.
Krok 5
Jogurt połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przypraw pieprzem.
Krok 6
Plasterki boczku ułóż na talerzach i przykryj bobem, podawaj z sosem.

Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej