Lekka sałatka z grecka z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka Grecka

Autor: konradrajch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyparz obierz i pokrój w ćwiartki pomidora.

Krok 2

Ser feta pokrój w kostkę.

Krok 3

Ogórka pokrój w plasterki.

Krok 4

Kapustę Pekińską porwij na małe kawałki.

Krok 5

Rozrób sos sałatkowy Grecki knorr według instrukcji z tyłu.

Krok 6

Całość wymieszaj i posyp grzankami. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka GreckaSałatka Grecka

Do przyrządzenia sałatki greckiej nie potrzebujesz sezonowych warzyw. Stanowi zatem potrawę uniwersalną, którą możesz przygotować o dowolnej porze roku. Sprawdzi się jako samodzielna potrawa lub dodatek do głównych dań. Ważnym elementem tej sałatki jest wyrazisty sos. Dobrym wyborem będzie szczególnie winegret, czyli mieszanka ziół, musztardy i octów (balsamicznego oraz winnego). Zamiast robić dresing, danie możesz polać oliwą z oliwek lub wykorzystać specjalny miks przypraw. Przyspieszy to czas przygotowania sałatki, a całość nie straci na smaku. Głównym składnikiem sałatki greckiej jest ser – najlepszym wyborem będzie oczywiście feta. Jej charakterystyczny smak dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami. Należy również pamiętać o oliwkach. Aby gotowa sałatka prezentowała się efektowniej można użyć dwóch ich rodzajów: zielonych i czarnych. Pokrojone składniki wymieszaj starannie z sosem. Sprawdź nasz przepis na ten prosty wariant sałatki greckiej, która sprawdzi się na szybki lunch. Do dzieła!