
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyparz obierz i pokrój w ćwiartki pomidora.
Krok 2
Ser feta pokrój w kostkę.
Krok 3
Ogórka pokrój w plasterki.
Krok 4
Kapustę Pekińską porwij na małe kawałki.
Krok 5
Rozrób sos sałatkowy Grecki knorr według instrukcji z tyłu.
Krok 6
Całość wymieszaj i posyp grzankami. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Grecka
Do przyrządzenia sałatki greckiej nie potrzebujesz sezonowych warzyw. Stanowi zatem potrawę uniwersalną, którą możesz przygotować o dowolnej porze roku. Sprawdzi się jako samodzielna potrawa lub dodatek do głównych dań. Ważnym elementem tej sałatki jest wyrazisty sos. Dobrym wyborem będzie szczególnie winegret, czyli mieszanka ziół, musztardy i octów (balsamicznego oraz winnego). Zamiast robić dresing, danie możesz polać oliwą z oliwek lub wykorzystać specjalny miks przypraw. Przyspieszy to czas przygotowania sałatki, a całość nie straci na smaku. Głównym składnikiem sałatki greckiej jest ser – najlepszym wyborem będzie oczywiście feta. Jej charakterystyczny smak dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami. Należy również pamiętać o oliwkach. Aby gotowa sałatka prezentowała się efektowniej można użyć dwóch ich rodzajów: zielonych i czarnych. Pokrojone składniki wymieszaj starannie z sosem. Sprawdź nasz przepis na ten prosty wariant sałatki greckiej, która sprawdzi się na szybki lunch. Do dzieła!