Lekka sałatka z grecka z grzankami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Grecka

Autor: konradrajch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyparz obierz i pokrój w ćwiartki pomidora.

Krok 2

Ser feta pokrój w kostkę.

Krok 3

Ogórka pokrój w plasterki.

Krok 4

Kapustę Pekińską porwij na małe kawałki.

Krok 5

Rozrób sos sałatkowy Grecki knorr według instrukcji z tyłu.

Krok 6

Całość wymieszaj i posyp grzankami. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Grecka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka GreckaSałatka Grecka

Do przyrządzenia sałatki greckiej nie potrzebujesz sezonowych warzyw. Stanowi zatem potrawę uniwersalną, którą możesz przygotować o dowolnej porze roku. Sprawdzi się jako samodzielna potrawa lub dodatek do głównych dań. Ważnym elementem tej sałatki jest wyrazisty sos. Dobrym wyborem będzie szczególnie winegret, czyli mieszanka ziół, musztardy i octów (balsamicznego oraz winnego). Zamiast robić dresing, danie możesz polać oliwą z oliwek lub wykorzystać specjalny miks przypraw. Przyspieszy to czas przygotowania sałatki, a całość nie straci na smaku. Głównym składnikiem sałatki greckiej jest ser – najlepszym wyborem będzie oczywiście feta. Jej charakterystyczny smak dobrze skomponuje się z pozostałymi składnikami. Należy również pamiętać o oliwkach. Aby gotowa sałatka prezentowała się efektowniej można użyć dwóch ich rodzajów: zielonych i czarnych. Pokrojone składniki wymieszaj starannie z sosem. Sprawdź nasz przepis na ten prosty wariant sałatki greckiej, która sprawdzi się na szybki lunch. Do dzieła!