Szybki placek drożdżowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki placek drożdżowy

Autor: Justyna Stolarek

ratingratingratingratingrating

6

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 szklanka

0.5 szklanki

4 sztuki

1 szczypta

1 szklanka

4 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozgniatamy w dłoni, dodajemy cukier, letnie mleko, jajka(roztrzepane) , sól, olej, i mąke. Ciasto wyrabiamy w robocie i odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę lub trochę dłużej. Po wyrośnięciu ciasta zbijamy je po czym odstawiamy jeszcze na małe 10 minut. Między czasie robimy kruszonkę. Która składa się z połowy kostki margaryny lub masła, cukru i cukru waniliowego. Gdy ciasto już ostatecznie wyrośnie wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Balacha jest standardowych wymiarów. Delikatnie rozprowadzamy ciasto na blasze. Wierzch posypujemy odrobina bułki tartej. Możemy położyć dowolny owoc, mogą to być jabłka, borówki. Po czym przykrywamy to wcześniej zrobiona kruszonka. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu. Przez ok 40 minut. Najlepiej ciasto wychodzi na zwykłej srebrnej blasze~ po ok 25 minutach gdy ciasto robi się po bokach już spieczone lekko, to przykrywam je papierem do pieczenia. Najlepiej smakuje polukrowany :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa kalafiorowa
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej