
Składniki
100 gramów
1 szklanka
0.5 szklanki
4 sztuki
1 szczypta
1 szklanka
4 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozgniatamy w dłoni, dodajemy cukier, letnie mleko, jajka(roztrzepane) , sól, olej, i mąke. Ciasto wyrabiamy w robocie i odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę lub trochę dłużej. Po wyrośnięciu ciasta zbijamy je po czym odstawiamy jeszcze na małe 10 minut. Między czasie robimy kruszonkę. Która składa się z połowy kostki margaryny lub masła, cukru i cukru waniliowego. Gdy ciasto już ostatecznie wyrośnie wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Balacha jest standardowych wymiarów. Delikatnie rozprowadzamy ciasto na blasze. Wierzch posypujemy odrobina bułki tartej. Możemy położyć dowolny owoc, mogą to być jabłka, borówki. Po czym przykrywamy to wcześniej zrobiona kruszonka. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu. Przez ok 40 minut. Najlepiej ciasto wychodzi na zwykłej srebrnej blasze~ po ok 25 minutach gdy ciasto robi się po bokach już spieczone lekko, to przykrywam je papierem do pieczenia. Najlepiej smakuje polukrowany :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

























