Szybki placek drożdżowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki placek drożdżowy

Autor: Justyna Stolarek

ratingratingratingratingrating

6

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

70 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 szklanka

0.5 szklanki

4 sztuki

1 szczypta

1 szklanka

4 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozgniatamy w dłoni, dodajemy cukier, letnie mleko, jajka(roztrzepane) , sól, olej, i mąke. Ciasto wyrabiamy w robocie i odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę lub trochę dłużej. Po wyrośnięciu ciasta zbijamy je po czym odstawiamy jeszcze na małe 10 minut. Między czasie robimy kruszonkę. Która składa się z połowy kostki margaryny lub masła, cukru i cukru waniliowego. Gdy ciasto już ostatecznie wyrośnie wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Balacha jest standardowych wymiarów. Delikatnie rozprowadzamy ciasto na blasze. Wierzch posypujemy odrobina bułki tartej. Możemy położyć dowolny owoc, mogą to być jabłka, borówki. Po czym przykrywamy to wcześniej zrobiona kruszonka. Pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu. Przez ok 40 minut. Najlepiej ciasto wychodzi na zwykłej srebrnej blasze~ po ok 25 minutach gdy ciasto robi się po bokach już spieczone lekko, to przykrywam je papierem do pieczenia. Najlepiej smakuje polukrowany :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki placek drożdżowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej