Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii wysokobiałkowa

70 przepisów - 14 dni

Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

60 gramów

1 łyżeczka

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

W garnku ugotuj wodę. Od szparagów odłam łykowata końcówkę i ugotuj do miękkości.

Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa - Krok 1

Krok 2

Ugotowane szparagi posyp przyprawą Harrisa i owiń szynką parmeńską.

Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa - Krok 2

Krok 3

Włóż do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok. 15 minut.

Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szynka parmeńska ze szparagami i przyprawą HarissaSzynka parmeńska ze szparagami i przyprawą Harissa

Pora na: Podwieczorek.

Podwieczorek w codziennym menu często jest zaniedbywany. Jemy obiad, robiąc kilkugodzinną przerwę, aż do kolacji. Jeśli jednak chcecie zaplanować optymalny dla siebie jadłospis, wpiszcie w harmonogram dnia podwieczorek, którym może być szynka parmeńska ze szparagami i Harissą. To połączenie smaków włoskiej, wyrazistej szynki, delikatności szparagów i orientalnego aromatu przyprawy Harissa. Danie doskonale wpisuje się w dietę 1500 kcal, dostarczając niezbędnej porcji energii do codziennej aktywności.

Dla kogo?

Podwieczorek z szynką parmeńską, szparagami i przyprawą Harissa to propozycja dla osób aktywnych fizycznie, dbających o zbilansowaną dietę.

Wiesz, co jesz!

Szynka ze szparagami i Harissą to 177,4 kcal energii, a także 1,8 g błonnika oraz 20 g białka.

Czy wiesz, że?

Harissa to przyprawa znana przede wszystkim z kuchni tunezyjskiej i libijskiej. Przygotowywana jest między innymi z papryczki chili, czosnku oraz orientalnych przypraw – kolendry, kminku oraz cynamonu. Ostrość przyprawy można dowolnie regulować, mieszając proszek lub pastę z oliwą. Im więcej tłuszczu, tym łagodniejszy smak dania.