
Składniki
100 mililitrów
1 szklanka
70 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy równomiernie cukier. Ustawiamy rondelek na średnim ogniu i gotujemy nie mieszając aż cukier zamieni się w syrop. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania wody a z syropu powstanie złocisty karmel.
Krok 2
Wyłączamy dodajemy 50 g margaryny i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i szybko wlewamy do formy rozprowadzając go na całej powierzchni dna formy, gdyż karmel szybko gęstnieje. Układamy jabłka w formie płaską stroną do dna, pozostałe jabłka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy je w luki. Jabłka smarujemy rozpuszczoną margaryną za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem pudrem, oraz świeżo startą korę cynamonową.Formę wstawiamy do gorącego piekarnika na 35 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem, aż jabłka częściowo sie upieką.
Krok 3
Wyjmujemy i przykrywamy gorące jabłka ciastem wpychając jego brzegi do wewnątrz formy, pomagałam sobie tępą końcówką noża. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut Po wyjęciu z piekarnika obkrajamy dużym nożem przy brzegu, przykrywamy formę dużym talerzem lub formą tej samej wielkości i odwracamy dnem do góry, delikatnie potrząsając tartą. Tarta najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepła. Można ją podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Kroimy na kawałki i rozkładamy na talerze.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej