Tarta Tatin przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta Tatin

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

5 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

5 sztuk

70 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 szklanka

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy równomiernie cukier. Ustawiamy rondelek na średnim ogniu i gotujemy nie mieszając aż cukier zamieni się w syrop. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania wody a z syropu powstanie złocisty karmel.

Krok 2

Wyłączamy dodajemy 50 g margaryny i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i szybko wlewamy do formy rozprowadzając go na całej powierzchni dna formy, gdyż karmel szybko gęstnieje. Układamy jabłka w formie płaską stroną do dna, pozostałe jabłka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy je w luki. Jabłka smarujemy rozpuszczoną margaryną za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem pudrem, oraz świeżo startą korę cynamonową.Formę wstawiamy do gorącego piekarnika na 35 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem, aż jabłka częściowo sie upieką.

Krok 3

Wyjmujemy i przykrywamy gorące jabłka ciastem wpychając jego brzegi do wewnątrz formy, pomagałam sobie tępą końcówką noża. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut Po wyjęciu z piekarnika obkrajamy dużym nożem przy brzegu, przykrywamy formę dużym talerzem lub formą tej samej wielkości i odwracamy dnem do góry, delikatnie potrząsając tartą. Tarta najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepła. Można ją podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Kroimy na kawałki i rozkładamy na talerze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej