PRZEPISY.PL
Tarta Tatin - autor: Bejciu24

Tarta Tatin

  • 90
  • 4
  • Średnie
  • 0
5
osób dodało do Mniamlisty
5
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • ciasto francuskie1 opak
  • obrane jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki5 szt
  • margaryna70 g
  • cukier puder1 łyżka
  • laska cynamonu1 szt
  • cukier1 szklanka
  • woda100 ml
  • Krok 1

    Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy równomiernie cukier. Ustawiamy rondelek na średnim ogniu i gotujemy nie mieszając aż cukier zamieni się w syrop. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania wody a z syropu powstanie złocisty karmel.
  • Krok 2

    Wyłączamy dodajemy 50 g margaryny i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i szybko wlewamy do formy rozprowadzając go na całej powierzchni dna formy, gdyż karmel szybko gęstnieje. Układamy jabłka w formie płaską stroną do dna, pozostałe jabłka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy je w luki. Jabłka smarujemy rozpuszczoną margaryną za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem pudrem, oraz świeżo startą korę cynamonową.Formę wstawiamy do gorącego piekarnika na 35 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem, aż jabłka częściowo sie upieką.
  • Krok 3

    Wyjmujemy i przykrywamy gorące jabłka ciastem wpychając jego brzegi do wewnątrz formy, pomagałam sobie tępą końcówką noża. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut Po wyjęciu z piekarnika obkrajamy dużym nożem przy brzegu, przykrywamy formę dużym talerzem lub formą tej samej wielkości i odwracamy dnem do góry, delikatnie potrząsając tartą. Tarta najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepła. Można ją podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Kroimy na kawałki i rozkładamy na talerze.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

2
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
14
osób dodało do Mniamlisty
30''
6
Średnie
2
osoby dodały do Mniamlisty
15''
2
Łatwe
2
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe