Dodaj do ksiązki kucharskiej Tarta Tatin

Tarta Tatin

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: Bejciu24

Tarta Tatin - składniki:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • obrane jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki - 5 sztuk
  • margaryna - 70 gramów
  • cukier puder - 1 łyżka
  • laska cynamonu - 1 sztuka
  • cukier - 1 szklanka
  • woda - 100 mililitrów

Tarta Tatin - Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy równomiernie cukier. Ustawiamy rondelek na średnim ogniu i gotujemy nie mieszając aż cukier zamieni się w syrop. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania wody a z syropu powstanie złocisty karmel.
  2. Wyłączamy dodajemy 50 g margaryny i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i szybko wlewamy do formy rozprowadzając go na całej powierzchni dna formy, gdyż karmel szybko gęstnieje. Układamy jabłka w formie płaską stroną do dna, pozostałe jabłka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy je w luki. Jabłka smarujemy rozpuszczoną margaryną za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem pudrem, oraz świeżo startą korę cynamonową.Formę wstawiamy do gorącego piekarnika na 35 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem, aż jabłka częściowo sie upieką.
  3. Wyjmujemy i przykrywamy gorące jabłka ciastem wpychając jego brzegi do wewnątrz formy, pomagałam sobie tępą końcówką noża. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut Po wyjęciu z piekarnika obkrajamy dużym nożem przy brzegu, przykrywamy formę dużym talerzem lub formą tej samej wielkości i odwracamy dnem do góry, delikatnie potrząsając tartą. Tarta najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepła. Można ją podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Kroimy na kawałki i rozkładamy na talerze.
Dodaj do książki kucharskiej

TARTA TATIN - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy równomiernie cukier. Ustawiamy rondelek na średnim ogniu i gotujemy nie mieszając aż cukier zamieni się w syrop. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania wody a z syropu powstanie złocisty karmel.

2

Wyłączamy dodajemy 50 g margaryny i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i szybko wlewamy do formy rozprowadzając go na całej powierzchni dna formy, gdyż karmel szybko gęstnieje. Układamy jabłka w formie płaską stroną do dna, pozostałe jabłka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy je w luki. Jabłka smarujemy rozpuszczoną margaryną za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem pudrem, oraz świeżo startą korę cynamonową.Formę wstawiamy do gorącego piekarnika na 35 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem, aż jabłka częściowo sie upieką.

3

Wyjmujemy i przykrywamy gorące jabłka ciastem wpychając jego brzegi do wewnątrz formy, pomagałam sobie tępą końcówką noża. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut Po wyjęciu z piekarnika obkrajamy dużym nożem przy brzegu, przykrywamy formę dużym talerzem lub formą tej samej wielkości i odwracamy dnem do góry, delikatnie potrząsając tartą. Tarta najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepła. Można ją podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Kroimy na kawałki i rozkładamy na talerze.

  • 4
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA PIECZEŃ. FASZEROWANA GĘŚ.

    Jeżeli w poniedziałek świąteczny zapraszacie gości na obiad to proponuję zaskoczyć ich nieco...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Przepis z makarony pomidorowym, Kolorowa sałatka zimowa, Kalmary z bakaliami i ziołami w sosie pomidorowym, Przepis z co mozna zrobic na obiad, Warzywa z patelni z sosem, Kotlet de volaille - VIDEO, Przepis z gołąbki farsz, Szaszłyki z kurczaka na grilla , Przepis z zupa krem z brokułów ze śmietaną, Pierś z kurczaka pieczona, Grillowany kurczak w sezamie , Rosół, Ryba, Bigos, Indyk w sosie pieczarkowym, Kotleciki z jajka i ziemniaków, Sałatka z kurczakiem BBQ, arbuzem i miętą, schab bez kości, Ziołowe żeberka z grilla, sałatka szwedzka z ogorkow, Quesadillas - VIDEO, Przepis z obiad kurczaka, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z udziec z indyka z kością, Makaron tagliatelle z kurczakiem i chilli , Spaghetti Bolognese, Żeberka z chilli, Szynka zapiekana z musztardą i miodem, Greckie steki z karkówki na grilla, Kurczak po hawajsku, krabowa sałatka, Sos beszamelowy , sosy z serem pleśniowym, Przepis z obiad mięsny, Łazanki, zupa bulionowa, Fusilli z ostrym sosem oliwkowym, z pekińską, Sosy, Małże w sosie ziołowym, Przepis z kurczak w oliwie, Zapiekanka wiejska, Przepis z gołąbki knorr, Kasza, Przystawki, Lin z warzywami, Placuszki z cukinii, Sałata zielona ze śmietaną, Sałatka z porów, słodko kwaśna, Łosoś, Kebab, Sałatki z makaronem, schab z cebulą na ostro, Brokuły, Creme brulee, Dania z ryżem, Ryba po grecku, Zapiekanka a’la lasagne , Przepis z rosół z kaczki, Koreczki z Orecchiette, Sałatka z brokułami - VIDEO , Mleko orzechowe, Przepis z sos do gulaszu