Wielkanocne babeczki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

12 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

40 dekagramów

1 łyżeczka

1 szklanka

2 sztuki

krem:

2 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

4 łyżki

wierzch:

1 opakowanie

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąki.

Krok 2

Wyklejać foremki (powinno wyjść ok. 50 szt.)

Krok 3

Babeczki upiec na złoty kolor.

Krok 4

Masa: Do rozpuszczonej Kasi dodać mleko i cukier i kakao.

Krok 5

Wymieszać dokładnie i dodać mleko w proszku.

Krok 6

Ponownie wymieszać, żeby nie było grudek.

Krok 7

Chwilę podgotować, cały czas mieszając.

Krok 8

Do upieczonych babeczek nałożyć po ok. 1/2 łyżeczki powideł i po łyżce masy.

Krok 9

Dekoracja: W środek wkładamy migdałka i posypujemy posypką.

Krok 10

Tak przygotowane babeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 min.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej