
Składniki
null
null
null
250 mililitrów
2 łyżki
40 gramów
100 gramów
350 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron.
Krok 2
W rondlu rozpuść masło i wymieszaj z mąką, a następnie wlej mleko rozcieńczone wodą. Zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 3
Posyp 4 łyżkami utartego sera.
Krok 4
Wsyp ugotowany makaron, wymieszaj i włóż do naczynia do zapiekania. Posyp pozostałym serem. Piecz około 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej