Tymiankowa zupa z ciecierzycą i pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z ciecierzycy

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory. Gotujemy 10 minut.

Krok 2

Dodajemy bulion i odsączoną ciecierzycę z puszki. Gotujemy kolejne 10 minut.

Krok 3

Zabielamy zupę śmietaną. Miksujemy.

Krok 4

Podajemy z makaronem, posypaną posiekanym świeżym tymiankiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z ciecierzycy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z ciecierzycyZupa z ciecierzycy

Ciecierzyca kojarzona jest głównie z daniami wegetariańskimi, np. popularnym hummusem. Można z niej jednak przygotować także smaczną zupę. Ugotowana na bazie pomidorów, oliwy i czosnku, nawiązuje do włoskich inspiracji kulinarnych. Zresztą, inna nazwa ciecierzycy to właśnie groch włoski. Proponowana zupa jest delikatnie pikantna, ale jej ostrość możesz złagodzić, dodając do niej nieco więcej śmietany. Dzięki zmiksowaniu wszystkich składników, całość będzie kremowa i gęsta. Podawaj ją solo, z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Dobrze komponować się będzie z grzankami lub z grillowaną bagietką posmarowaną czosnkiem oraz doprawioną ziołami. Zupę udekoruj świeżym tymiankiem lub bazylią albo posyp prażonymi pestkami dyni. Sprawdzi się w jej przypadku również dodatek sera – możesz zetrzeć ser żółty albo dodać pokrojoną w kostkę fetę lub mozzarellę. Zupa z ciecierzycy, ze względu na konsystencję i różnorodność dodatków, które możesz do niej serwować, jest bardzo uniwersalna. To świetna propozycja na obiad, lunch lub ciepłą kolację. Sprawdź to – zapoznaj się z naszym przepisem i ugotuj tę smaczną potrawę!