
Składniki
250 gramów
200 gramów
1 litr
4 sztuki
20 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z cukrem i wbij 2 jajka. Całość dokładnie wymieszaj i wlewaj stopniowo do mleka.
Krok 3
Całość ubij mikserem.
Krok 4
Śliwki ułóż w formie i zalej ciastem. Wierzch posyp wiórkami masła.
Krok 5
Piecz 45 minut w temperaturze 210 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej