Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - z serem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

0.5 łyżki

500 gramów

5 sztuk

2 sztuki

2 szklanki

250 gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu.

Krok 2

Do średniej wielkości garnka wlać śmietanę, zagotować, następnie wrzucić ziemniaki i dusić pod przykryciem około 15 minut.

Krok 3

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, posiekać cebulę, zgnieść czosnek.

Krok 4

Cebulę i czosnek zeszklij na tłuszczu, dodać Pieczarki. Dodaj tymianek, dopraw Delikatem Knorr. podsmażyć całość.

Krok 5

Następnie włożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, posmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Nagrzać piekarnik do temperatury 150 stopnie i piec 40 minut.

Krok 6

Pod koniec pieczenia, zetrzeć żółty ser i posypać zapiekankę. Zapiecz do lekkiego zrumienienia sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkamiZapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Zapiekanka to potrawa niezwykle uniwersalna i pasująca na wiele okazji. Doskonała do podania zarówno jako samodzielne danie obiadowe, jak i ciepła kolacja. Aby przygotować tę z podanego przepisu, na początek obierz, pokrój i podsmaż ziemniaki. Następnie zagotuj je w garnku wraz ze śmietaną i duś przez chwilę pod przykryciem. Pieczarki pokrój w plasterki, posiekaj cebulkę, zgnieć pięć ząbków czosnku – wrzuć wszystko na patelnię. Smaż do lekkiego zarumienienia. Do smaku dopraw tymiankiem, szczyptą pieprzu i uniwersalną przyprawą Knorr. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Pod koniec pieczenia posyp zapiekankę startym żółtym serem (sprawdzi się np. gouda). Dobrą propozycją będzie również połączenie zapiekanki z jednym z ulubionych sosów: śmietanowym, pomidorowym czy koperkowym, a także z mięsami i rybami. Możesz także dołączyć do dania sałatę ze świeżych warzyw lub surówkę, np. z kapusty pekińskiej, pora czy marchewki. Urozmaić zapiekankę na swój sposób i podziel się opinią w komentarzu. Życzymy smacznego.