Zupa grochowa z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa grochowa z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
1058 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

363 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

725 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

1.5 litra

2 plastry

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepłucz kapustę, jeśli jest za kwaśna, pokrój ją w drobniejsze kawałki. Groch zalej zimną woda i pozostaw na kilka godzin.

Zupa grochowa z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Kapustę wraz z grochem przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj około 30 minut.

Zupa grochowa z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Boczek, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie przesmaż razem na rozgrzanej patelni. Oprósz majerankiem. Zalej szklanką bulionu i duś chwilę, a następnie przełóż do gotującego się grochu z kapustą.

Zupa grochowa z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki pokrój w grubą kostkę i dodaj do zupy. Zupę dopraw do smaku kostką Knorr, gotuj jeszcze kilka minut do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Podawaj gorącą.

Zupa grochowa z boczkiem - Krok 4
8

Opinie o przepisie

  • Aleksandra

    Aleksandra , 30.05.2025

    Bardzo dobra zupa!!! Polecam wypróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska , 05.02.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kinga  Krasuska

    Kinga Krasuska , 04.03.2017

    Bardzo smaczna, mąż uważa, że najlepsza jaką jadł

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inez Karin Kwiatkowska

    Inez Karin Kwiatkowska , 20.09.2016

    A ja właśnie ugotowałam dziś grochówkę ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Nowicki

    Janusz Nowicki , 20.09.2016

    To jest cud-malina .!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Judyta Kowalik

    Judyta Kowalik , 20.09.2016

    mniami ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciek Stasiak

    Maciek Stasiak , 16.09.2016

    pomylone przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa grochowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa toskańska
czas przygotowania
48 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa grochowa z boczkiemZupa grochowa z boczkiem

Kultowe danie polskiej kuchni i ulubiona zupa żołnierzy – grochówka z boczkiem i kapustą. Przepis na tę zupę przekazywany jest w Polsce z pokolenia na pokolenie, i wciąż cieszy się niegasnącą popularnością wśród smakoszy rodzimej kuchni. Istnieje przeświadczenie, że prawdziwej grochówki możemy posmakować jedynie u babci czy w wojskowej stołówce. To nieprawda. Zupa grochowa to potrawa, z którą poradzi sobie każdy. O czym musisz pamiętać chcąc ją przyrządzić? W czasie zakupów warto zwrócić uwagę na jakość kiszonej kapusty oraz wybrać wędzony boczek, w którym znajdziesz więcej mięsa niż tłuszczyku. Natomiast parę godzin przed rozpoczęciem gotowania ważne jest, aby groch zalać zimną wodą, dzięki czemu odpowiednio zmięknie. Gęsta i pełna aromatów grochówka smakuje najlepiej, gdy podasz ją gorącą. To wtedy zapach majeranku, czosnku i smażonego boczku najsilniej nęci podniebienia. Smacznego.