Zupa krem z kurek a la gulaszowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Menu dnia

Zupa krem z kurek a la gulaszowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
166 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

35 osób wydrukowało

Pobierz pdf

135 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

100 mililitrów

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżka

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso i warzywa w kostkę, następnie podsmaż w garnku na odrobinie oliwy.

Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - Krok 1

Krok 2

Zalej całość około litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę i dodaj przyprawy. Gotuj mięso do momentu, kiedy będzie zupełnie miękkie.

Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - Krok 2

Krok 3

Dopraw zupę odrobiną brandy lub koniaku i jeszcze chwilę gotuj – do momentu, gdy alkohol wyparuje. Nalej zupę do talerza i udekoruj paroma kreskami gęstego octu balsamicznego. Podawaj z chlebem.

Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - Krok 3

Krok 4

Dodaj do powstałego wywaru jedną lub dwie Kremowe zupy z kurek Knorr (w zależności od ilości bulionu).

Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - Krok 4

Krok 5

Całość zapraw śmietaną.

Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy możesz dodać odrobinę ostrej papryki, podsmażając ją z warzywami. Zaostrzy to smak i wzbogaci kolor zupy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z kurek a la gulaszowa  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z kurek a la gulaszowa Zupa krem z kurek a la gulaszowa

Zupa krem z kurek à la gulaszowa to ciekawy sposób na przygotowanie dania obiadowego. Zwłaszcza jeśli jej smak podkreślisz, wykorzystując różne aromatyczne zioła i przyprawy, takie jak: ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz, majeranek, ząbek czosnku czy gałązka rumianku. Przygotowanie potrawy zacznij od pokrojenia warzyw (marchwi, pietruszki, selera i cebuli). Następnie podsmaż je na rozgrzanej oliwie, zalej litrem zimnej wody i zagotuj. Pod koniec gotowania, wsyp do powstałego wywaru zawartość torebki z kremową zupą z kurek, po czym zapraw całość gęstą śmietaną. Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak dań, dobrym pomysłem będzie dodanie do zupy odrobiny ostrej papryki (najlepiej podsmaż ją już na początku przygotowania dania, razem z warzywami). Gotową potrawę podawaj udekorowaną drobno posiekaną natką pietruszki lub świeżym koperkiem. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do niej będą także groszek ptysiowy oraz chrupiące czosnkowe grzanki. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!