Składniki
1 kilogram
1 litr
0.5 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
0.5 pęczka
1 sztuka
1 opakowanie
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokrój w piórka. Pora dokładnie umyj i pokrój w paski. Ziemniaki obierz i przekrój na cztery części. Groszek odstaw, aby się rozmroził.

Krok 2
W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę oraz pora. Całość smaż, aż zacznie nabierać rumianego koloru.

Krok 3
Wlej 1 l wody i dodaj ziemniaki.

Krok 4
Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i całość gotuj, aż ziemniaki zmiękną, czyli około 15 minut.

Krok 5
Dodaj rozmrożony groszek i gotuj kolejne 5 minut. Groszek powinien zmięknąć, lecz zachować zielony kolor.

Krok 6
Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz cukrem. Dodaj listki świeżej mięty i całość dokładnie zmiksuj. Jeśli chcesz, możesz zupę przetrzeć przez sito. Krem z zielonego groszku podawaj z groszkiem ptysiowym.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z zielonego groszku - VIDEO
Zupy krem stały się prawdziwym hitem. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz można do nich wrzucić warzywa, których nie zjedlibyśmy w zwykłej postaci. To szczególnie przydatne, jeśli gotujemy dla dzieci, które czasem nie przepadają za niektórymi jarzynami. Zupa krem z zielonego groszku jest smaczna i pożywna, a podana z groszkiem ptysiowym – naprawdę wciąga.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników zupy krem i groszku oraz dla dzieci, które nie chcą jeść warzyw. Zupa z groszku zielonego oczaruje każdego!
Na jaką okazję?
To pyszne danie zarówno na specjalne uroczystości, jak i bez okazji. Zielona zupa krem z groszku wszystkim przypadnie do gustu.
Czy wiesz, że?
Groszek ptysiowy pasuje do każdego rodzaju zup, nie tylko kremów. Świetnie sprawdzi się także w roli ozdoby do deseru.
Dla urozmaicenia:
Groszek z groszkiem zawsze się polubią. Koniecznie podaj zupę krem z groszkiem ptysiowym – to połączenie idealne.