
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
400 gramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie.
Krok 2
Paprykę umyj, osusz, ususz, usuń gniazda nasienne i potnij w paski.
Krok 3
Czosnek posiekaj i podsmaż razem z papryką na rozgrzanym tłuszczu.
Krok 4
Odcedzony, ugotowany makaron wymieszaj z warzywami, dodaj połówki oliwek i dopraw do smaku przyprawami.
Krok 5
Udekoruj natką pietruszki

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej