Babeczki z jabłkami i cynamonem
NOWY PRZEPIS
łatwe
530 osób zapisało

Składniki
150 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 szklanki
120 mililitrów
120 gramów
2 sztuki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i cynamon z Wietnamu Knorr.

Krok 2
Do drugiej miski wbij jajko, dodaj mleko i roztopione w rondlu i schłodzone masło, wymieszaj. Wlej do suchych składników i ponownie dobrze wymieszaj ze sobą.

Krok 3
Pokrój w kostkę jabłka i dodaj do ciasta, wymieszaj.

Krok 4
Papierowe papiloty włóż do formy na babeczki i wlej ciasto (do ¾ wysokości). Piecz w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez 30 minut.

Krok 5
Na upieczone, jeszcze ciepłe babeczki, zetrzyj na tarce kawałki czekolady.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Babeczki z jabłkami i cynamonem
Jabłka i cynamon to połączenie wręcz idealne, stosowane z sukcesem w różnych deserach. Nawet klasyczna polska szarlotka, wzbogacona odrobiną cynamonu nabiera zupełnie innego wyrazu. Jeśli również i wy należycie do grona miłośników aromatu jabłkowo-cynamonowego, wypróbujcie nasz przepis na pyszne babeczki. To propozycja, którą wykorzystacie zawsze! Muffinki z jabłkami są doskonałym pomysłem na deserowe menu w typie „finger food”, serwowane podczas domowych przyjęć. Pamiętajcie jedynie, aby przygotować więcej cynamonowych babeczek – zapewniamy, że szybko znikają ze stołu!
Dla kogo?
Babeczki z jabłkami i cynamonem to propozycja dla miłośników tradycyjnych deserów w nowoczesnej odsłonie.
Na jaką okazję?
Babeczki idealnie sprawdzą się podczas domowych imprez czy rodzinnych spotkań. Są również doskonałym pomysłem na deser „na wynos”, zabierany do pracy czy w długą podróż.
Czy wiesz, że?
Cynamonowce obejmują blisko 250 gatunków różnych drzew. Najbardziej cenionym, pod względem kulinarnym, jest cynamonowiec cejloński. Jego korę łatwo rozpoznacie w sklepie, ponieważ zwija się w charakterystyczny kształt dwururki i ma jasną, żółtobrązową barwę.
Dla urozmaicenia:
Muffinki z jabłkiem będą idealnie smakować z odrobiną bitej śmietany, którą możecie umieścić bezpośrednio na babeczce, ozdabiając ją liściem świeżej mięty.