Babeczki wiśniowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

425 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

227 osób wydrukowało

Pobierz pdf

620 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

400 gramów

3 sztuki

0.5 opakowania

200 gramów

polewa wiśniowa:

500 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, wygnieć ciasto i schłódź w lodówce przez pół godziny.

Babeczki wiśniowe - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej w garnku wiśnie z cukrem, poczekaj aż cukier się rozpuści (uzyskasz gęstą konsystencję)

Babeczki wiśniowe - Krok 2

Krok 3

Rozwałkuj 3/4 ciasta, wytnij szklanką kółka, umieść je w formach na muffinki. Rozwałkuj resztę ciasta i wytnij paski.

Babeczki wiśniowe - Krok 3

Krok 4

Wypełnij babeczki polewą wiśniową i pokryj je paskami z ciasta.

Babeczki wiśniowe - Krok 4

Krok 5

Piecz w 200 st. C (180 st. C z termoobiegiem) przez około 30 minut. Schłodź babeczki i posyp je cukrem pudrem.

Babeczki wiśniowe - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki wiśniowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki wiśnioweBabeczki wiśniowe

Babeczki wiśniowe to godne polecenia słodkości. Przed ich upieczeniem, wydrylowane wiśnie należy najpierw ugotować z cukrem. Wypróbuj również wariant z odrobiną miodu. Owoce gotuj do czasu, aż cukier się rozpuści, zapewniając tym samym gęstą konsystencję całości. Pod wpływem temperatury nadmiar soku odparuje. Ciasto do babeczek przyrządź z kostki do pieczenia, mąki pszennej oraz jajek. Dokładnie zagniecione schłodź w lodówce – dzięki temu skruszeje i z łatwością je rozwałkujesz. Wytnij z niego kółka pasujące do foremek, pozostawiając trochę ciasta na dekorację. Możesz pokroić je w paski i ułożyć z niego kratkę na wierzchu. Wiśniowym nadzieniem wypełnij wnętrze babeczek. Piecz je do czasu, aż staną się rumiane i podawaj po lekkim ostudzeniu. Przed zaserwowaniem oprósz wierzch każdej z nich cukrem pudrem. Ten uniwersalny przepis urozmaicaj różnymi dodatkami – wiśnie dobrze skomponują się z czerwonymi porzeczkami lub czarnymi jagodami. Cierpki i kwaśny smak doskonale przełamie mleczna czekolada. Sprawdź, jak wyśmienite są babeczki wiśniowe.