Babeczki z galaretką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

15

110 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

116 osób wydrukowało

Pobierz pdf

264 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

150 gramów

150 gramów

4 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody i wlej do płaskiej formy tak, aby wysokość galaretki była nie wyższa niż 1 cm. Odstaw do stężenia.

Krok 2

Żółtka utrzyj do białości z Kasią i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodaj skórkę startą z cytryny. Ubij na sztywno pianę z białek i dodaj do masy.

Krok 3

Na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj delikatnie łyżką.

Krok 4

Ciasto wkładaj do połowy wysokości małych foremek z kominkiem wcześniej wysmarowanych Kasią i wysypanych mąką. Piecz ok. 10-15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Upieczone babeczki wyjmij z foremek.

Krok 5

Gdy ostygną, polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i posyp cukrową posypką.

Krok 6

Formę z galaretką zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i natychmiast odwracając do góry dnem wyłóż galaretkę na deskę. Z galaretki wycinaj foremką do ciasteczek serduszka i układaj na babeczkach.

Krok 7

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

2

Opinie o przepisie

  • zuzka 1999

    zuzka 1999 , 25.10.2017

    Dzięki Patrycja szykujesz się do MasterChefa Juniora a więc jeszcze raz dzięki za radę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Berek

    Patrycja Berek , 02.05.2016

    Pysznie wyglądają ale jeszcze lepiej smakują polecam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki z galaretką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mufinki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki z galaretkąBabeczki z galaretką

Babeczki stają się coraz bardziej popularną alternatywą dla pracochłonnych ciast. Kolorowe i poręczne, świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska podczas spotkań. Najpierw przygotuj galaretkę i wlej ją do naczynia, tak aby jej wysokość nie przekraczała 1 cm. Kostkę do pieczenia utrzyj dokładnie z cukrem. Dzięki dodatkowi startej skórki z cytryny, słodki smak ciasta zostanie lekko przełamany. Babeczki nie wymagają długiego pieczenia, wystarczy kilkanaście minut. Gdy porcje ostygną, możesz rozpocząć ich ozdabianie. Udekoruj babeczki tak, jak lubisz – możesz użyć białej lub ciemnej czekolady, dostępne są także różnokolorowe, łatwe do przyrządzenia lukry. Jako posypkę wykorzystaj wiórki kokosowe, zmielone orzechy lub migdały, cukier waniliowy albo jedną z gotowych posypek. Aby galaretkę wydobyć z formy w jednym kawałku, zamocz blaszkę na moment w gorącej wodzie i szybkim ruchem odwróć na deskę. Wycięte z galaretki kształty wykorzystaj do dekoracji. Daj się ponieść wyobraźni i przygotuj własne niepowtarzalne babeczki!