Babeczki z wiśniami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

23

200 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

380 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

1 sztuka

50 gramów

wierzch:

250 gramów

1 łyżka

3 łyżki

300 gramów

2 sztuki

140 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta posiekaj, zagnieć w kulkę i odstaw na 30 minut do lodówki.

Babeczki z wiśniami - Krok 1

Krok 2

Ciasto rozwałkuj i wylep nim małe foremki do tartaletek. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 20 minut.

Babeczki z wiśniami - Krok 2

Krok 3

Wystudzone tartaletki posmaruj cienko dżemem. Wiśnie wydryluj.

Babeczki z wiśniami - Krok 3

Krok 4

Serek wymieszaj z cukrem pudrem. Na środku każdej tartaletki połóż łyżkę masy serowej i obłóż owocami.

Babeczki z wiśniami - Krok 4

Krok 5

Białko ubij na sztywno, dosypując partiami cukier. Powstała beza musi być bardzo sztywna.

Babeczki z wiśniami - Krok 5

Krok 6

Masę bezową przełóż do szprycy cukierniczej i wyciśnij na wiśnie chmurkę z bezy. Ciastka wstaw na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.

Babeczki z wiśniami - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Kalina

    Kalina

    Pychotka... wypróbowane

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marguerita Vainilla

    Marguerita Vainilla

    Mniam :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki z wiśniamiBabeczki z wiśniami

Kruche ciasto z owocowym nadzieniem i słodką bezą to pyszna propozycja na deser. Soczyste wiśnie pod chmurką to babeczki ze świeżymi owocami, dżemem wiśniowym, słodko-wytrawną masą serową i bezową pianką. Są bardzo delikatne i eleganckie. Doskonale sprawdzą się jako słodka przekąska podczas przyjęć oraz rodzinnych spotkań. Ciasto przyrządza się jak w typowych przepisach na kruche spody. Należy je odłożyć na jakiś czas do lodówki, a następnie rozwałkować. Wykłada się nim niewielkie foremki, smaruje dżemem i nadziewa wydrylowanymi wiśniami. Warstwę owocową przykrywa się masą z serka wymieszanego z cukrem pudrem. Na nią kładzie się jeszcze kilka wiśni, a następnie przykrywa je bezą. Połączenie różnych konsystencji – kruchego ciasta, soczystych owoców, gęstego dżemu, kremowej serowej masy i chrupiącej bezy – daje ciekawy efekt smakowy. Wiśnie pod chmurką można udekorować dodatkowo listkiem mięty lub posypać talerz, na którym je serwujesz, startą gorzką czekoladą. Wypróbuj przepis na te wyśmienite babeczki.