Babeczki z jabłkami i cynamonem – muffinki | Przepisy.pl pixel

Babeczki z jabłkami i cynamonem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
496 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

386 osób wydrukowało

Pobierz pdf

535 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

120 mililitrów

120 gramów

2 sztuki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek do pieczenia i cynamon z Wietnamu Knorr.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 1

Krok 2

Do drugiej miski wbij jajko, dodaj mleko i roztopione w rondlu i schłodzone masło, wymieszaj. Wlej do suchych składników i ponownie dobrze wymieszaj ze sobą.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 2

Krok 3

Pokrój w kostkę jabłka i dodaj do ciasta, wymieszaj.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 3

Krok 4

Papierowe papiloty włóż do formy na babeczki i wlej ciasto (do ¾ wysokości). Piecz w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez 30 minut.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 4

Krok 5

Na upieczone, jeszcze ciepłe babeczki, zetrzyj na tarce kawałki czekolady.

Babeczki z jabłkami i cynamonem - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • A

    A , 26.05.2023

    Pyszne! Meeeega

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Babeczki z jabłkami i cynamonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki z jabłkami i cynamonemBabeczki z jabłkami i cynamonem

Jabłka i cynamon to połączenie wręcz idealne, stosowane z sukcesem w różnych deserach. Nawet klasyczna polska szarlotka, wzbogacona odrobiną cynamonu nabiera zupełnie innego wyrazu. Jeśli również i wy należycie do grona miłośników aromatu jabłkowo-cynamonowego, wypróbujcie nasz przepis na pyszne babeczki. To propozycja, którą wykorzystacie zawsze! Muffinki z jabłkami są doskonałym pomysłem na deserowe menu w typie „finger food”, serwowane podczas domowych przyjęć. Pamiętajcie jedynie, aby przygotować więcej cynamonowych babeczek – zapewniamy, że szybko znikają ze stołu!

Dla kogo?

Babeczki z jabłkami i cynamonem to propozycja dla miłośników tradycyjnych deserów w nowoczesnej odsłonie.

Na jaką okazję?

Babeczki idealnie sprawdzą się podczas domowych imprez czy rodzinnych spotkań. Są również doskonałym pomysłem na deser „na wynos”, zabierany do pracy czy w długą podróż.

Czy wiesz, że?

Cynamonowce obejmują blisko 250 gatunków różnych drzew. Najbardziej cenionym, pod względem kulinarnym, jest cynamonowiec cejloński. Jego korę łatwo rozpoznacie w sklepie, ponieważ zwija się w charakterystyczny kształt dwururki i ma jasną, żółtobrązową barwę.

Dla urozmaicenia:

Muffinki z jabłkiem będą idealnie smakować z odrobiną bitej śmietany, którą możecie umieścić bezpośrednio na babeczce, ozdabiając ją liściem świeżej mięty.