Babeczki ze śliwkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

62

343 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

730 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

200 gramów

125 gramów

4 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

6 sztuk

12 sztuk

przygotujesz szybciej z:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj z cukrem.

Babeczki ze śliwkami - Krok 1

Krok 2

Ciągle ucierając dodaj po jednym jajku.

Babeczki ze śliwkami - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj.

Babeczki ze śliwkami - Krok 3

Krok 4

Formę do mufinek posmaruj Kasią i oprósz mąką. Włóż do każdego wgłębienia łyżkę ciasta.

Babeczki ze śliwkami - Krok 4

Krok 5

Na cieście ułóż połówki śliwek. Piecz około 25 minut w 180 st.C.

Babeczki ze śliwkami - Krok 5

Krok 6

Migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Upieczone babeczki udekoruj migdałami i oprósz cukrem pudrem.

Babeczki ze śliwkami - Krok 6

Krok 7

Ten przepis możesz przygotować szybciej z naszymi Babeczkami nic do dodania.

Babeczki ze śliwkami - Krok 7
3

Opinie o przepisie

  • Bernard Dudel

    Bernard Dudel , 14.10.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Heliosz

    Kamil Heliosz , 21.10.2016

    Kamil Wawrzyczek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Markowski

    Mirosław Markowski , 04.10.2016

    cipeczki :D

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Babeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Babeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Babeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Babeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Babeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Babeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Babeczki ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Babeczki ze śliwkamiBabeczki ze śliwkami

Puszyste babeczki ze śliwkami to słodka przekąska na wiele okazji. Przygotowuje się je dość szybko, a efekt jest naprawdę smaczny. Ciasteczka są delikatne, a owoce i migdały dodają im wyrazistości. Wszystkie składniki na ciasto wystarczy połączyć ze sobą za pomocą miksera i wlać do formy na muffinki. Na wierzchu układa się potem połówki śliwek. Po upieczeniu ozdabia się je sparzonymi wrzątkiem i obranymi ze skórki migdałami. Jeśli lubisz bakalie, dodaj je również do ciasta – sprawdzą się orzechy włoskie, płatki migdałów, skórka z pomarańczy czy rodzynki. Smak całości wzbogacisz też wanilią lub ekstraktem waniliowym. Kiedy babeczki nieco ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem. Do ich upieczenia warto wykorzystać kolorowe papilotki – wtedy będą się prezentować jeszcze lepiej. Podając babeczki ze śliwkami jako deser, udekoruj je ewentualnie bitą śmietaną, cynamonem lub bakaliami. Przyrządź tę apetyczną słodką przekąskę na najbliższą okazję. Wskazówki, jak ją przygotować, znajdziesz w naszym przepisie.