Składniki
3 łyżki
4 sztuki
1 łyżka
0.5 szklanki
2 opakowania
null
1 sztuka
0.5 szklanki
2 łyżki
6 łyżek
1 szczypta
0.75 szklanki
null
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw przygotuj ciasto - zmieszaj mąkę z masłem, cukrem i solą i zmiksuj. Dodaj do tego orzechy i zmiksuj jeszcze raz.
Krok 2
Teraz dodaj olejek waniliowy oraz żółtko i miksuj do uzyskania kruszonki.
Krok 3
Wyłóż ją w formie na tartę i odstaw do lodówki na godzinę a potem piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4
Zrób masę - podgrzej mleko na niewielkim ogniu, aby zgęstniało i stało się złote (mieszając). Wyłącz ogień, dodaj do mleka śmietanę, wanilię oraz rum.
Krok 5
Powstałą masą posmaruj ciasto i przykryj plastrami bananów. Odstaw do lodówki na dwie godziny.
Krok 6
Zmieszaj śmietanę, cukier oraz kawę rozpuszczoną w odrobinie wody a potem wszystko razem ubij.
Krok 7
Ozdób tym ciasto i wstaw do lodówki na parę godzin.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej