PRZEPISY.PL

Banoffee pie - ciasto z masą bananową

Autor: pasibrzuch
  • 60
  • 5
  • Średnie
  • 0
8
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • kawa rozpuszczalna3 łyżki
  • banan4 szt
  • rum1 łyżka
  • śmietana kremówka0.5 szklanki
  • słodzone mleko skondensowane2 opak
  • masa:
  • jajko żółtko1 szt
  • prażone orzechy0.5 szklanki
  • cukier2 łyżki
  • sól1 szczypta
  • mąka0.75 szklanki
  • ciasto:
  • olejek waniliowy6 szt
  • Krok 1

    Najpierw przygotuj ciasto - zmieszaj mąkę z masłem, cukrem i solą i zmiksuj. Dodaj do tego orzechy i zmiksuj jeszcze raz.
  • Krok 2

    Teraz dodaj olejek waniliowy oraz żółtko i miksuj do uzyskania kruszonki.
  • Krok 3

    Wyłóż ją w formie na tartę i odstaw do lodówki na godzinę a potem piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Krok 4

    Zrób masę - podgrzej mleko na niewielkim ogniu, aby zgęstniało i stało się złote (mieszając). Wyłącz ogień, dodaj do mleka śmietanę, wanilię oraz rum.
  • Krok 5

    Powstałą masą posmaruj ciasto i przykryj plastrami bananów. Odstaw do lodówki na dwie godziny.
  • Krok 6

    Zmieszaj śmietanę, cukier oraz kawę rozpuszczoną w odrobinie wody a potem wszystko razem ubij.
  • Krok 7

    Ozdób tym ciasto i wstaw do lodówki na parę godzin.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

1
osoba dodała do Mniamlisty
45''
2
Łatwe
2
osoby dodały do Mniamlisty
15''
2
Łatwe
8
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
1
osoba dodała do Mniamlisty
30''
4
Łatwe