Banoffee pie - ciasto z masą bananową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Banoffee pie - ciasto z masą bananową

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

2 łyżki

4 sztuki

0.75 szklanki

null

6 łyżek

0.5 szklanki

1 łyżka

3 łyżki

null

2 opakowania

6 sztuk

0.5 szklanki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotuj ciasto - zmieszaj mąkę z masłem, cukrem i solą i zmiksuj. Dodaj do tego orzechy i zmiksuj jeszcze raz.

Krok 2

Teraz dodaj olejek waniliowy oraz żółtko i miksuj do uzyskania kruszonki.

Krok 3

Wyłóż ją w formie na tartę i odstaw do lodówki na godzinę a potem piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 4

Zrób masę - podgrzej mleko na niewielkim ogniu, aby zgęstniało i stało się złote (mieszając). Wyłącz ogień, dodaj do mleka śmietanę, wanilię oraz rum.

Krok 5

Powstałą masą posmaruj ciasto i przykryj plastrami bananów. Odstaw do lodówki na dwie godziny.

Krok 6

Zmieszaj śmietanę, cukier oraz kawę rozpuszczoną w odrobinie wody a potem wszystko razem ubij.

Krok 7

Ozdób tym ciasto i wstaw do lodówki na parę godzin.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Banoffee pie - ciasto z masą bananową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Banoffee pie - ciasto z masą bananową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Banoffee pie - ciasto z masą bananową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Banoffee pie - ciasto z masą bananową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Banoffee pie - ciasto z masą bananową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Banoffee pie - ciasto z masą bananową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Banoffee pie - ciasto z masą bananową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Banoffee pie - ciasto z masą bananową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej