
Składniki
1 szczypta
2 łyżki
4 sztuki
0.75 szklanki
null
6 łyżek
0.5 szklanki
1 łyżka
3 łyżki
null
2 opakowania
6 sztuk
0.5 szklanki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Najpierw przygotuj ciasto - zmieszaj mąkę z masłem, cukrem i solą i zmiksuj. Dodaj do tego orzechy i zmiksuj jeszcze raz.
Krok 2
Teraz dodaj olejek waniliowy oraz żółtko i miksuj do uzyskania kruszonki.
Krok 3
Wyłóż ją w formie na tartę i odstaw do lodówki na godzinę a potem piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 4
Zrób masę - podgrzej mleko na niewielkim ogniu, aby zgęstniało i stało się złote (mieszając). Wyłącz ogień, dodaj do mleka śmietanę, wanilię oraz rum.
Krok 5
Powstałą masą posmaruj ciasto i przykryj plastrami bananów. Odstaw do lodówki na dwie godziny.
Krok 6
Zmieszaj śmietanę, cukier oraz kawę rozpuszczoną w odrobinie wody a potem wszystko razem ubij.
Krok 7
Ozdób tym ciasto i wstaw do lodówki na parę godzin.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej




























