Linguini po kreolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Linguini po kreolsku

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

119 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kurczaka i paprykę pokrój w cienkie paseczki, natkę pietruszki posiekaj, cebulę pokrój w piórka. Kłącza selera naciowego pokrój w paseczki pod lekkim kątem. Chili posiekaj, czosnek pokrój w plastry. Pomidory obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Linguini po kreolsku - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu. Gorący makaron wymieszaj z oliwą i odstaw na bok do wystygnięcia.

Linguini po kreolsku - Krok 2

Krok 3

Kurczaka obficie oprósz przyprawą Cajun Knorr oraz solą i obsmaż w garnku z szerokim dnem na złoty kolor.

Linguini po kreolsku - Krok 3

Krok 4

W tym samym garnku usmaż na złoty kolor czosnek, po czym dodaj chili i smaż chwilę. Dodaj cebulę, paprykę i smaż jeszcze przez jakiś czas, cały czas mieszając. Do warzyw dodaj starte pomidory i sos Worcester. Całość gotuj, aż sos zmniejszy objętość o połowę. Wtedy dodaj usmażone kawałki kurczaka, makaron, natkę pietruszki i starty ser. Całość dokładnie wymieszaj.

Linguini po kreolsku - Krok 4
Szef kuchni Knorr Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kurczaka możesz z powodzeniem zastąpić rybą lub krewetkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Linguini po kreolskuLinguini po kreolsku

Dania z makaronem sytuują się na szczycie listy ulubionych potraw wielu Polaków. Doceniane są głównie ze względu na swoją uniwersalność. To właśnie do ich przygotowania możesz użyć tego, co masz akurat pod ręką! Znane spaghetti bolognese czy tagliatelle to nie jedyne możliwości! Zainspiruj się kuchnią z różnych zakątków świata i sięgnij po przepis na linguini po kreolsku!

Dla kogo?

Dla wszystkich tych, którzy na samą myśl o makaronie dostają wilczego apetytu. Linguini po kreolsku urozmaici Twój jadłospis i uchroni Cię przed kulinarną rutyną.

Na jaką okazję?

W niecałą godzinę stworzysz urozmaicony i pyszny posiłek! Nie nawijamy makaronu na uszy! Przekonaj się sam!

Czy wiesz, że?

Linguini to rodzaj makaronu pochodzący z Ligurii, a dokładniej z Genui. Od spaghetti wyróżnia go to, że jest znacznie bardziej spłaszczony.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka możesz z powodzeniem zastąpić rybą lub krewetkami.