
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
100 gramów
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi kurczaka i paprykę pokrój w cienkie paseczki, natkę pietruszki posiekaj, cebulę pokrój w piórka. Kłącza selera naciowego pokrój w paseczki pod lekkim kątem. Chili posiekaj, czosnek pokrój w plastry. Pomidory obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Krok 2
Makaron ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu. Gorący makaron wymieszaj z oliwą i odstaw na bok do wystygnięcia.

Krok 3
Kurczaka obficie oprósz przyprawą Cajun Knorr oraz solą i obsmaż w garnku z szerokim dnem na złoty kolor.

Krok 4
W tym samym garnku usmaż na złoty kolor czosnek, po czym dodaj chili i smaż chwilę. Dodaj cebulę, paprykę i smaż jeszcze przez jakiś czas, cały czas mieszając. Do warzyw dodaj starte pomidory i sos Worcester. Całość gotuj, aż sos zmniejszy objętość o połowę. Wtedy dodaj usmażone kawałki kurczaka, makaron, natkę pietruszki i starty ser. Całość dokładnie wymieszaj.


Dobra rada:
Kurczaka możesz z powodzeniem zastąpić rybą lub krewetkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Linguini po kreolsku
Dania z makaronem sytuują się na szczycie listy ulubionych potraw wielu Polaków. Doceniane są głównie ze względu na swoją uniwersalność. To właśnie do ich przygotowania możesz użyć tego, co masz akurat pod ręką! Znane spaghetti bolognese czy tagliatelle to nie jedyne możliwości! Zainspiruj się kuchnią z różnych zakątków świata i sięgnij po przepis na linguini po kreolsku!
Dla kogo?
Dla wszystkich tych, którzy na samą myśl o makaronie dostają wilczego apetytu. Linguini po kreolsku urozmaici Twój jadłospis i uchroni Cię przed kulinarną rutyną.
Na jaką okazję?
W niecałą godzinę stworzysz urozmaicony i pyszny posiłek! Nie nawijamy makaronu na uszy! Przekonaj się sam!
Czy wiesz, że?
Linguini to rodzaj makaronu pochodzący z Ligurii, a dokładniej z Genui. Od spaghetti wyróżnia go to, że jest znacznie bardziej spłaszczony.
Dla urozmaicenia:
Kurczaka możesz z powodzeniem zastąpić rybą lub krewetkami.