Linguini po kreolsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Linguini po kreolsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi kurczaka i paprykę pokrój w cienkie paseczki, natkę pietruszki posiekaj, cebulę pokrój w piórka. Kłącza selera naciowego pokrój w paseczki pod lekkim kątem. Chili posiekaj, czosnek pokrój w plastry. Pomidory obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Linguini po kreolsku - Krok 1

Krok 2

Makaron ugotuj al dente według zaleceń na opakowaniu. Gorący makaron wymieszaj z oliwą i odstaw na bok do wystygnięcia.

Linguini po kreolsku - Krok 2

Krok 3

Kurczaka obficie oprósz przyprawą Cajun Knorr oraz solą i obsmaż w garnku z szerokim dnem na złoty kolor.

Linguini po kreolsku - Krok 3

Krok 4

W tym samym garnku usmaż na złoty kolor czosnek, po czym dodaj chili i smaż chwilę. Dodaj cebulę, paprykę i smaż jeszcze przez jakiś czas, cały czas mieszając. Do warzyw dodaj starte pomidory i sos Worcester. Całość gotuj, aż sos zmniejszy objętość o połowę. Wtedy dodaj usmażone kawałki kurczaka, makaron, natkę pietruszki i starty ser. Całość dokładnie wymieszaj.

Linguini po kreolsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kurczaka możesz z powodzeniem zastąpić rybą lub krewetkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Linguini po kreolsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Linguini po kreolskuLinguini po kreolsku

Dania z makaronem sytuują się na szczycie listy ulubionych potraw wielu Polaków. Doceniane są głównie ze względu na swoją uniwersalność. To właśnie do ich przygotowania możesz użyć tego, co masz akurat pod ręką! Znane spaghetti bolognese czy tagliatelle to nie jedyne możliwości! Zainspiruj się kuchnią z różnych zakątków świata i sięgnij po przepis na linguini po kreolsku!

Dla kogo?

Dla wszystkich tych, którzy na samą myśl o makaronie dostają wilczego apetytu. Linguini po kreolsku urozmaici Twój jadłospis i uchroni Cię przed kulinarną rutyną.

Na jaką okazję?

W niecałą godzinę stworzysz urozmaicony i pyszny posiłek! Nie nawijamy makaronu na uszy! Przekonaj się sam!

Czy wiesz, że?

Linguini to rodzaj makaronu pochodzący z Ligurii, a dokładniej z Genui. Od spaghetti wyróżnia go to, że jest znacznie bardziej spłaszczony.

Dla urozmaicenia:

Kurczaka możesz z powodzeniem zastąpić rybą lub krewetkami.