Składniki
250 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
150 gramów
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj mięso, oczyść i pokrój na kawałki. Podsmaż na maśle*.
Krok 2
Cebulę posiekaj, a śliwki namocz.
Krok 3
Do mięsa dodaj cebulę oraz mąkę i smaż, aż się zarumienią.
Krok 4
Skrop wodą, posól, dopraw cynamonem, szafranem, papryką i solą i smaż około 120 minut.
Krok 5
Żeberka obłóż śliwkami i smaż jeszcze godzinę. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej