Udka w pomidorach z miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka w pomidorach z miodem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 kilogram

1 szczypta

3 łyżki

10 dekagramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

10 dekagramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka potnij na kawałki razem z kością. Obsyp je solą, pieprzem, cynamonem i szafranem. Tak przygotowane mięso odstaw na 10 minut.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz, wypestkuj i pokrój na kawałki. Przełóż je do rondla.

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę, migdały posiekaj. Oba składniki dodaj do pomidorów i dolej miód.

Krok 4

Wszystko wymieszaj i podsmaż przez 1 minutę.

Krok 5

W drugim rondlu rozgrzej olej, podsmaż kawałki kurczaka i przełóż je do rondla z warzywami.

Krok 6

Całość duś pod przykryciem około 30 minut. W razie potrzeby, kiedy płyn wyparuje uzupełnij wodą.

Krok 7

Pod koniec duszenia potrawę posyp sezamem i zieloną pietruszką. Podawaj gorące z białym pieczywem lub ugotowanym ryżem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej