
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 kilogram
1 szczypta
3 łyżki
10 dekagramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
10 dekagramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka potnij na kawałki razem z kością. Obsyp je solą, pieprzem, cynamonem i szafranem. Tak przygotowane mięso odstaw na 10 minut.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz, wypestkuj i pokrój na kawałki. Przełóż je do rondla.
Krok 3
Cebulę pokrój w drobną kostkę, migdały posiekaj. Oba składniki dodaj do pomidorów i dolej miód.
Krok 4
Wszystko wymieszaj i podsmaż przez 1 minutę.
Krok 5
W drugim rondlu rozgrzej olej, podsmaż kawałki kurczaka i przełóż je do rondla z warzywami.
Krok 6
Całość duś pod przykryciem około 30 minut. W razie potrzeby, kiedy płyn wyparuje uzupełnij wodą.
Krok 7
Pod koniec duszenia potrawę posyp sezamem i zieloną pietruszką. Podawaj gorące z białym pieczywem lub ugotowanym ryżem.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej



























