Udka w pomidorach z miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka w pomidorach z miodem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 kilogram

1 szczypta

3 łyżki

10 dekagramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

10 dekagramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka potnij na kawałki razem z kością. Obsyp je solą, pieprzem, cynamonem i szafranem. Tak przygotowane mięso odstaw na 10 minut.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz, wypestkuj i pokrój na kawałki. Przełóż je do rondla.

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę, migdały posiekaj. Oba składniki dodaj do pomidorów i dolej miód.

Krok 4

Wszystko wymieszaj i podsmaż przez 1 minutę.

Krok 5

W drugim rondlu rozgrzej olej, podsmaż kawałki kurczaka i przełóż je do rondla z warzywami.

Krok 6

Całość duś pod przykryciem około 30 minut. W razie potrzeby, kiedy płyn wyparuje uzupełnij wodą.

Krok 7

Pod koniec duszenia potrawę posyp sezamem i zieloną pietruszką. Podawaj gorące z białym pieczywem lub ugotowanym ryżem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej