Udka w pomidorach z miodem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka w pomidorach z miodem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 kilogram

1 szczypta

3 łyżki

10 dekagramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

4 sztuki

10 dekagramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka potnij na kawałki razem z kością. Obsyp je solą, pieprzem, cynamonem i szafranem. Tak przygotowane mięso odstaw na 10 minut.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz, wypestkuj i pokrój na kawałki. Przełóż je do rondla.

Krok 3

Cebulę pokrój w drobną kostkę, migdały posiekaj. Oba składniki dodaj do pomidorów i dolej miód.

Krok 4

Wszystko wymieszaj i podsmaż przez 1 minutę.

Krok 5

W drugim rondlu rozgrzej olej, podsmaż kawałki kurczaka i przełóż je do rondla z warzywami.

Krok 6

Całość duś pod przykryciem około 30 minut. W razie potrzeby, kiedy płyn wyparuje uzupełnij wodą.

Krok 7

Pod koniec duszenia potrawę posyp sezamem i zieloną pietruszką. Podawaj gorące z białym pieczywem lub ugotowanym ryżem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka w pomidorach z miodem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
6 osób ogląda przepis:
Pizza z tortilli
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej