
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
1 kilogram
1 szczypta
3 łyżki
10 dekagramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
4 sztuki
10 dekagramów
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Udka potnij na kawałki razem z kością. Obsyp je solą, pieprzem, cynamonem i szafranem. Tak przygotowane mięso odstaw na 10 minut.
Krok 2
Pomidory sparz, obierz, wypestkuj i pokrój na kawałki. Przełóż je do rondla.
Krok 3
Cebulę pokrój w drobną kostkę, migdały posiekaj. Oba składniki dodaj do pomidorów i dolej miód.
Krok 4
Wszystko wymieszaj i podsmaż przez 1 minutę.
Krok 5
W drugim rondlu rozgrzej olej, podsmaż kawałki kurczaka i przełóż je do rondla z warzywami.
Krok 6
Całość duś pod przykryciem około 30 minut. W razie potrzeby, kiedy płyn wyparuje uzupełnij wodą.
Krok 7
Pod koniec duszenia potrawę posyp sezamem i zieloną pietruszką. Podawaj gorące z białym pieczywem lub ugotowanym ryżem.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej