Bezglutenowy miodownik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bezglutenowy miodownik

Autor: Anna Kozioł

ratingratingratingratingrating

46

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
24 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

150 gramów

200 gramów

180 gramów

150 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

200 gramów

80 gramów

120 gramów

2 łyżki

1 sztuka

400 mililitrów

100 gramów

250 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). 2. Ciasto podzielić na 3 części. 3. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. 4. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia. 5. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!) 6. Przygotować masę orzechową. Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 5min. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. 7. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka i z dodatkiem 100g cukru pudru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. 8. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami. 9. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24godz, a może to trwać do 3 dni. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce

Anna Kozioł

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej