Bezglutenowy miodownik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bezglutenowy miodownik

Autor: Anna Kozioł

ratingratingratingratingrating

48

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
24 os.
Drukuj

197 osób wydrukowało

Pobierz pdf

191 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

150 gramów

200 gramów

180 gramów

150 gramów

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

200 gramów

80 gramów

120 gramów

2 łyżki

1 sztuka

400 mililitrów

100 gramów

250 gramów

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sposób przygotowania: 1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta). 2. Ciasto podzielić na 3 części. 3. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. 4. W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia. 5. 3 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!) 6. Przygotować masę orzechową. Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 5min. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. 7. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka i z dodatkiem 100g cukru pudru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. 8. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami. 9. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24godz, a może to trwać do 3 dni. Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce

Anna Kozioł

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej