Bezglutenowy miodownik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

41

137 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
85 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

686 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1038 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

400 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

100 gramów

3 sztuki

krem:

150 gramów

150 gramów

2 szklanki

150 gramów

50 mililitrów

polewa:

50 gramów

3 łyżki

3 łyżki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem. (Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj łyżkę wody.) Następnie wyłóż wszystko na podsypany mąką stół i zagnieć na gładkie ciasto.

Bezglutenowy miodownik - Krok 1

Krok 2

Ciasto podziel na trzy równe części. Foremkę o wymiarach 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną porcję ciasta rozwałkuj i wylep nią dno foremki, nakłuj widelcem i piecz około 10 minut w 180 °C. To samo zrób z drugą porcją ciasta.

Bezglutenowy miodownik - Krok 2

Krok 3

Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść Kasię, cukier i miód, dodaj pestki słonecznika i zagotuj.

Bezglutenowy miodownik - Krok 3

Krok 4

Trzecią porcję ciasta wyłóż do foremki jak poprzednie. Na cieście rozłóż masę słonecznikową i piecz około 15 minut w 180 °C.

Bezglutenowy miodownik - Krok 4

Krok 5

Kaszę przelej wrzątkiem, następnie włóż do garnka, zalej wodą i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Kasię utrzyj z cukrem pudrem, dodając po łyżce przestudzoną kaszę i sok z cytryny.

Bezglutenowy miodownik - Krok 5

Krok 6

Placki ciasta przełóż kremem, układając na wierzchu placek z polewą słonecznikową. Całość przykryj papierem do pieczenia i lekko dociśnij. Odstaw na całą noc do lodówki.

Bezglutenowy miodownik - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Grażyna Suś

    Grażyna Suś, 25.11.2018

    bardzo dobre ciasto -mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowy miodownik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Fale Dunaju
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

trudne

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej