biszkopt

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

128

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 gramów

6 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddzielić żółtka od białek.

Krok 2

Białka ubić na sztywną pianę.

Krok 3

Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.

Krok 4

Dalej miksując, dodać po jednym żółtku, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • biszkopt - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - biszkoptbiszkopt

Podstawą większości tortów jest biszkopt. Na jego bazie przygotujesz także owocowe rolady i ciasteczka. Istnieje kilka sposobów na zrobienie perfekcyjnego ciasta (możesz je przygotować na ciepło lub zimno). Najpopularniejszy z nich polega na ubiciu białek na sztywną pianę, a następnie na powolnym dodawaniu cukru i żółtek (podczas ciągłego ubijania). Na koniec do masy delikatnie wsypuje się przesianą mąkę. Sekret dobrego biszkoptu to wprowadzenie do jego wnętrza jak najwięcej pęcherzyków powietrza, dlatego należy zrobić go szybko i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Jeśli nie chcesz, by Twoje ciasto opadło, pamiętaj, żeby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. Możesz to zrobić dopiero pod koniec, sprawdzając suchą wykałaczką, czy ciasto się upiekło. Biszkopt warto łączyć z sezonowymi owocami, np. malinami, truskawkami, śliwkami. Pasują także galaretki, masa z serka mascarpone czy bita śmietana. Sprawdź ten przepis na biszkopt i dodaj do niego swoje ulubione składniki. Smacznego.