Biszkopt czekoladowy z cappucino

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

387

87 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

0.6 litra

2 opakowania

1 opakowanie

25 dekagramów

2 opakowania

0 gramów

25 dekagramów

2 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiec biszkopt w formie 25/40 i ostudzony przekroić na 2 "plastry", następnie oba nasączyć zaparzoną uprzednio kawą.

Krok 2

Budynie ugotować, a następnie zdjąć z ognia i dodać pokruszoną chałwę i tak długo mieszać, aż chałwa całkowicie się "rozpuści" i połączy z budyniem.

Krok 3

Budyń odstawić do ostygnięcia.

Krok 4

W tym czasie do garnuszka włożyć 10 dkg Kasi i roztapiając na ogniu, dodawać krówki i mleko.

Krok 5

Gdy się już wszystko połączy, odstawić do przestudzenia.

Krok 6

Kasię do kremu dokładnie rozetrzeć i dodawać po łyżce zimnego budyniu z chałwą i dodać według uznania kakao.

Krok 7

Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć krem i równo go rozprowadzić.

Krok 8

Położyć na nim drugą część ciasta i docisnąć.

Krok 9

Kremówkę ubić na sztywno i dodać śmietan-fix zmieszany z cukrem waniliowym.

Krok 10

Wyłożyć śmietanę na biszkopt i polać chłodną i gęstą polewą z krówek.

Krok 11

Następnie wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej