Biszkopt z masą budyniową przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Biszkopt z masą budyniową

Autor: joanna dereszowska

ratingratingratingratingrating

9

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie 25x40cm wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min Gdy ciasto się upiecze to boki ciasta będą lekko odchodzić od formy. Natychmiast po wyjęciu z piekarnika ,,rzucić o ziemie”. To znaczy opuścić w brytfance na podłogę lub kuchenkę z ok. 30 cm wysokości. Ciasto się pięknie wyrówna. Zimny przekroić na 2 części.

Krok 2

Przygotowanie masy: Odlać 0,5 szkl mleka i rozmieszać w niej obie mąki. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, zagotować. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem na puch.

Krok 3

Przełożenie: Biszkopt – masa budyniowa – biszkopt – masa budyniowa – starta czekolada Ze składników na masę wyszło mi trochę za rzadkie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Biszkopt z masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Biszkopt z masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Biszkopt z masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Biszkopt z masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Biszkopt z masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Biszkopt z masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Biszkopt z masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Biszkopt z masą budyniową - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lukier cytrynowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej