
Składniki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3.5 szklanki
1.5 łyżeczki
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 3 łyżki wody i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
Krok 2
Resztę wody wlej do garnka i zagotuj.
Krok 3
Zaczyn drożdżowy dodaj do 3 szklanek mąki z solą. Powoli mieszaj i dodawaj wodę, aż ciasto będzie miało konsystencję taką, jak na pierogi.
Krok 4
Chwilę wyrabiaj ciasto i dodawaj pozostałą mąkę, po czym odstaw, aby urosło.
Krok 5
Cisto rozwałkuj na grubość 2 cm i wycinaj z niego krążki, np. szklanką.
Krok 6
Bułeczki układaj w koszyczku, który następnie umieść na parze. Gotuj pod przykryciem przez ok. 25 minut.
Krok 7
Po wyłączeniu gazu, bułeczki zostaw jeszcze chwilę pod przykryciem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej