Składniki
3.5 szklanki
1.5 łyżeczki
1.5 szklanki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 3 łyżki wody i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
Krok 2
Resztę wody wlej do garnka i zagotuj.
Krok 3
Zaczyn drożdżowy dodaj do 3 szklanek mąki z solą. Powoli mieszaj i dodawaj wodę, aż ciasto będzie miało konsystencję taką, jak na pierogi.
Krok 4
Chwilę wyrabiaj ciasto i dodawaj pozostałą mąkę, po czym odstaw, aby urosło.
Krok 5
Cisto rozwałkuj na grubość 2 cm i wycinaj z niego krążki, np. szklanką.
Krok 6
Bułeczki układaj w koszyczku, który następnie umieść na parze. Gotuj pod przykryciem przez ok. 25 minut.
Krok 7
Po wyłączeniu gazu, bułeczki zostaw jeszcze chwilę pod przykryciem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej