
Składniki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
3.5 szklanki
1.5 łyżeczki
1.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj 3 łyżki wody i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
Krok 2
Resztę wody wlej do garnka i zagotuj.
Krok 3
Zaczyn drożdżowy dodaj do 3 szklanek mąki z solą. Powoli mieszaj i dodawaj wodę, aż ciasto będzie miało konsystencję taką, jak na pierogi.
Krok 4
Chwilę wyrabiaj ciasto i dodawaj pozostałą mąkę, po czym odstaw, aby urosło.
Krok 5
Cisto rozwałkuj na grubość 2 cm i wycinaj z niego krążki, np. szklanką.
Krok 6
Bułeczki układaj w koszyczku, który następnie umieść na parze. Gotuj pod przykryciem przez ok. 25 minut.
Krok 7
Po wyłączeniu gazu, bułeczki zostaw jeszcze chwilę pod przykryciem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej























