Razowy chleb na drożdżach – Zobacz na przepisy.pl pixel

chleb razowy

Autor: Anna Fabiszewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 kilogram

50 gramów

50 gramów

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozmieszać z solą i cukrem.

Krok 2

Dodać wodę,resztę składników.

Krok 3

Wymieszać.

Krok 4

Ciasto włożyć na blaszkę(blaszkę trzeba posmarować lub włożyć papier do pieczenia ciasta).

Krok 5

Wstawić do piekarnika.

Krok 6

Piec w 200 stopniach Celsjusza przez 60 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • chleb razowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • chleb razowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • chleb razowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • chleb razowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • chleb razowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • chleb razowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • chleb razowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • chleb razowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej