Poolish – co to jest? Jak przygotować pizzę i chleb na zaczynie poolish?

Miłośnicy pizzy prędzej czy później zetkną się z określeniem poolish, odnoszącym się do polskiego wkładu w światowe piekarnictwo. Ta nazwa określa specjalny rodzaj zaczynu na pizzę i pieczywo inspirowanego polską tradycją.

Poolish pizza – czym jest?

Poolish to zaczyn drożdżowy w bardzo małą ilością drożdży, długo wyrastający do momentu krótkiej fermentacji. Taki specyficzny sposób przygotowania zaczynu sprawia, że ma on specyficzną dziurkowaną strukturę i lekko kwaskowaty smak. Na zaczynie poolish przygotowywane jest nie tylko pieczywo, ale też tzw. poolish pizza, cechująca się dużą rozciągliwością, miękką porowatą strukturą i nieco kwaśnym smakiem.

Pizza i chleb na zaczynie poolish – jak je zrobić?

Do przygotowania zaczynu będziecie potrzebowali mąki pszennej typu 650, świeżych drożdży, wody, soli i oleju. Drożdże należy rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, a następnie przykryć miskę folią i odstawić na noc w miejsce o temperaturze pokojowej. Kolejnego dnia rozpuścić drożdże w wodzie, wymieszać mąkę z solą, dodać olej i rozczyn przygotowany poprzedniego dnia, a następnie wyrobić jednolite ciasto drożdżowe i odstawić je do wyrastania na godzinę w ciepłe miejsce, uformować w pożądany sposób i upiec. Chleb na zaczynie poolish przygotowuje się bardzo podobnie, ale można go też zrobić ze świeżych drożdży i mące pszennej lub pszenno-żytniej.

Z ciasta poolish przygotujecie nie tylko pieczywo i pizzę, ale też pizzerinki, chlebek ziołowy, ciasto dyniowe, wytrawne bułeczki drożdżowe lub paszteciki z pieczarkami.