Sałatka z polędwiczkami wieprzowymi w sosie | Przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Chrupiąca sałata z polędwiczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

298 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 opakowania

1 opakowanie

5 łyżek

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, colą oraz posiekanym chili.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon i natrzyj przygotowaną marynatą. Włóż do woreczka i zepnij spinką.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 2

Krok 3

Woreczek nakłuj w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 3

Krok 4

W tym czasie sałatę rozłóż na talerze. Cebulę pokrój w piórka, a pomidory w paski. Sos Knorr wymieszaj dobrze z oliwą oraz 3 łyżkami wody.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 4

Krok 5

Wierzch sałaty posyp pomidorami oraz cebulą, polej gotowym sosem, a następnie posyp pestkami słonecznika lub orzechami i pokruszonym serem pleśniowym.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 5

Krok 6

Upieczone polędwiczki pokrój na małe medaliony i ułóż ciepłe na sałacie. Gotową sałatę podawaj z ziołowymi grzankami.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Foik

    Małgorzata Foik , 08.10.2016

    mega dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca sałata z polędwiczkamiChrupiąca sałata z polędwiczkami

Zamiast klasycznych kanapek przygotuj na drugie śniadanie sałatę z polędwiczkami wieprzowymi. Jeśli chcesz mieć pewność, że mięso po upieczeniu będzie soczyste, przed włożeniem do piekarnika podsmaż je przez chwilę z obu stron na patelni lub grillu. Ewentualnemu wysuszeniu polędwiczek w trakcie pieczenia zapobiegną również foliowe woreczki. Pamiętaj jedynie, aby nakłuć je w kilku miejscach — w ten sposób pozbędziesz się pary wodnej. Bez tego prostego triku polędwiczki mogą się ugotować, a nie upiec. Aby mięso było aromatyczne i wyraziste w smaku, przed włożeniem do piekarnika natrzyj je marynatą z pikantnego ketchupu, coli oraz chili. Możesz również przez kilka godzin moczyć w niej polędwiczki, aby skruszały. Do przygotowania tego dania wykorzystaj różne odmiany sałat, z przewagą tych chrupiących, np. rzymskiej czy lodowej. Pamiętaj też o posypce: poza pestkami słonecznika i orzechami włoskimi gotową sałatę możesz posypać także startym na drobnych oczkach tarki parmezanem. Życzymy smacznego!