Sałatka z polędwiczkami wieprzowymi w sosie | Przepisy.pl pixel

Dieta 1200 kalorii

50 przepisów - 10 dni

Chrupiąca sałata z polędwiczkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

263 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

277 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 opakowania

1 opakowanie

5 łyżek

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

50 gramów

2 łyżki

50 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj zawartość opakowania Knorr z Ketchupem Hellmann’s Pikantnym, colą oraz posiekanym chili.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 1

Krok 2

Polędwiczki oczyść z błon i natrzyj przygotowaną marynatą. Włóż do woreczka i zepnij spinką.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 2

Krok 3

Woreczek nakłuj w kilku miejscach i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 3

Krok 4

W tym czasie sałatę rozłóż na talerze. Cebulę pokrój w piórka, a pomidory w paski. Sos Knorr wymieszaj dobrze z oliwą oraz 3 łyżkami wody.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 4

Krok 5

Wierzch sałaty posyp pomidorami oraz cebulą, polej gotowym sosem, a następnie posyp pestkami słonecznika lub orzechami i pokruszonym serem pleśniowym.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 5

Krok 6

Upieczone polędwiczki pokrój na małe medaliony i ułóż ciepłe na sałacie. Gotową sałatę podawaj z ziołowymi grzankami.

Chrupiąca sałata z polędwiczkami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Foik

    Małgorzata Foik , 08.10.2016

    mega dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiąca sałata z polędwiczkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiąca sałata z polędwiczkamiChrupiąca sałata z polędwiczkami

Szukasz pomysłu na smaczne i proste danie, które urozmaici Twój codzienny jadłospis? Sałatka z polędwiczką będzie strzałem w dziesiątkę! Aby mięso było aromatyczne i wyraziste w smaku, przed włożeniem do piekarnika natrzyj je marynatą z pikantnego ketchupu, coli oraz chili. Możesz również przez kilka godzin moczyć w niej polędwiczki, aby skruszały. Smacznego!

Dla kogo?

Sałatka z polędwicą wieprzową to danie dla wszystkich fanów warzyw i mięs. Przygotowana przez nas kompozycja składników jest idealnie dopracowana, a co za tym idzie, rezultaty w kuchni zachwycą wszystkich smakoszy. Skusisz się na mix sałat z polędwiczką?

Na jaką okazję?

Zamiast klasycznych kanapek przygotuj na drugie śniadanie sałatę z polędwiczkami wieprzowymi. Możesz również zapakować ją do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Zawsze jest dobra pora na to, by sałatka z polędwiczką wieprzową pojawiła się w jadłospisie. Pycha!

Czy wiesz, że?

Jeśli chcesz mieć pewność, że mięso po upieczeniu będzie soczyste, przed włożeniem do piekarnika podsmaż je przez chwilę z obu stron na patelni lub grillu. Ewentualnemu wysuszeniu polędwiczek w trakcie pieczenia zapobiegną również foliowe woreczki. Nakłuj je w kilku miejscach — w ten sposób pozbędziesz się pary wodnej. 

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania tego dania wykorzystaj różne odmiany sałat, z przewagą tych chrupiących, np. rzymskiej czy lodowej. Pamiętaj też o posypce: poza pestkami słonecznika i orzechami włoskimi gotową potrawę możesz posypać także parmezanem. Tak przyrządzona sałatka z polędwiczkami wieprzowymi będzie bardzo smaczna!