
Składniki
1 sztuka
250 gramów
3 łyżki
1 łyżka
130 gramów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dokładnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, masło, jajko, cukier oraz cukier waniliowy i zagnieść ciasto.
Krok 2
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać łyżkę mleka i 2 łyżki kakao.
Krok 3
Ciasto owinięte folią włożyć na 30 minut do lodówki.
Krok 4
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać ciasteczka. Ze środka każdego wyciąć mniejsze serduszko i uzupełnić wzór tak, aby otrzymać dwukolorowe ciastko.
Krok 5
Piec na natłuszczonej i posypanej mąką blasze ok. 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej