Ciasteczka czarno - białe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka czarno - białe

Autor: martuskaa

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

250 gramów

3 łyżki

1 łyżka

130 gramów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, masło, jajko, cukier oraz cukier waniliowy i zagnieść ciasto.

Krok 2

Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać łyżkę mleka i 2 łyżki kakao.

Krok 3

Ciasto owinięte folią włożyć na 30 minut do lodówki.

Krok 4

Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na grubość 5 mm i wycinać ciasteczka. Ze środka każdego wyciąć mniejsze serduszko i uzupełnić wzór tak, aby otrzymać dwukolorowe ciastko.

Krok 5

Piec na natłuszczonej i posypanej mąką blasze ok. 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka czarno - białe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka czarno - białe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka czarno - białe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka czarno - białe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka czarno - białe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka czarno - białe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka czarno - białe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka czarno - białe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej