Ciasteczka piernikowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasteczka piernikowe

Autor: Grazia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

35 dekagramów

4 sztuki

0.5 litra

2 kilogramy

3 łyżeczki

3 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąką zmieszać 3 opakowania przyprawy do piernika. Miód roztopić z 1,5 szklanki cukru

Krok 2

z 1,5 szklanki cukru zrobić karmel i wlać do miodu kiedy się rozpuści dodać masło i gorącym zalać mąkę i dobrze wymieszać

Krok 3

Kiedy przestygnie dodać jajka i sodę dobrze wymieszać

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasteczka piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasteczka piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasteczka piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasteczka piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasteczka piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasteczka piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasteczka piernikowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasteczka piernikowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej