Ciasto Bounty

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

0.75 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

krem:

3 szklanki

1 opakowanie

0.5 szklanki

30 dekagramów

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nadal ubijając stopniowo wsypywać cukier, a potem dodawać po jednym żółtku.

Krok 2

Na koniec wsypać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystko drewnianą łyżką.

Krok 3

Wylać ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą formy (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm i ciasto z kremem i polewą zajęło jej całą wysokość, więc spokojnie można je upiec w większej formie).

Krok 4

Piec w 180C przez około 30 minut.

Krok 5

Przygotować krem: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.

Krok 6

Wsypać wiórki kokosowe i gotować mieszając na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut. Dodać Kasię i mieszać aż się rozpuści

Krok 7

Budyń rozprowadzić w pozostałym mleku i dodać do masy kokosowej. Mieszając zagotować i odstawić do ostygnięcia.

Krok 8

Na ostudzone ciasto wyłożyć masę kokosową, polać polewą czekoladową.

Krok 9

Wstawić do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto Bounty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kopiec kreta na blachę
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej