Ciasto Bounty

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

5

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

5 sztuk

0.75 szklanki

1 łyżeczka

0.5 szklanki

2 łyżki

krem:

30 dekagramów

1 opakowanie

3 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nadal ubijając stopniowo wsypywać cukier, a potem dodawać po jednym żółtku.

Krok 2

Na koniec wsypać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystko drewnianą łyżką.

Krok 3

Wylać ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką lub bułką tartą formy (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm i ciasto z kremem i polewą zajęło jej całą wysokość, więc spokojnie można je upiec w większej formie).

Krok 4

Piec w 180C przez około 30 minut.

Krok 5

Przygotować krem: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.

Krok 6

Wsypać wiórki kokosowe i gotować mieszając na małym ogniu jeszcze przez około 20 minut. Dodać Kasię i mieszać aż się rozpuści

Krok 7

Budyń rozprowadzić w pozostałym mleku i dodać do masy kokosowej. Mieszając zagotować i odstawić do ostygnięcia.

Krok 8

Na ostudzone ciasto wyłożyć masę kokosową, polać polewą czekoladową.

Krok 9

Wstawić do lodówki.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej