Ciasto do góry nogami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

5

41 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

63 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

100 gramów

100 gramów

3 łyżeczki

3 sztuki

150 gramów

0.5 kilograma

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować.

Krok 2

Tortownicę wysmarować Kasią i obsypać bułką tartą.

Krok 3

Kasię utrzyj mikserem z cukrem na puszystą masę, dodając kolejno jajka.

Krok 4

Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.

Krok 5

Do ucieranej masy dodawaj stopniowo mąkę.

Krok 6

Śliwki ułóż na dnie tortownicy rozcięciem do góry, a następnie wyłóż na nie ciasto i wygładź powierzchnię.

Krok 7

Piecz około 40 minut w 180 stopniach C.

Krok 8

Po upieczeniu przełóż ciasto na talerz, odwracając je do góry nogami, zdejmij tortownicę i posyp migdałami i grubym cukrem.

1

Opinie o przepisie

  • Ola Krasnodębska

    Ola Krasnodębska, 27.01.2016

    dobre

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto do góry nogami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto do góry nogami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto do góry nogami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto do góry nogami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto do góry nogami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto do góry nogami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto do góry nogami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto do góry nogamiCiasto do góry nogami

Ucierane ciasto do góry nogami to prosty przepis na słodką przekąskę. Do jego przygotowania potrzebne są śliwki, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do wielu wypieków. Z dostępnych odmian różniących się smakiem i kolorem, wybierz swoją ulubioną. Żółto-pomarańczowe mirabelki będą dobrym wyborem, jeśli lubisz intensywnie słodki smak owoców w cieście. Jeśli jednak szukasz bardziej cierpkiego posmaku, który przełamie słodycz ciasta, wybierz najpopularniejsze śliwki węgierki o ciemnofioletowej skórce. Obie odmiany dobrze pasują do ciast, zwłaszcza ucieranych oraz kruchych. Jeśli lubisz inne miękkie owoce, również będą nadawały się co ciasta do góry nogami – spróbuj wersji z morelami lub brzoskwiniami. Przed nałożeniem ciasta do formy, jej dno wyłóż owocami, skórką na dół – dzięki temu, nie zatopią się one w cieście podczas pieczenia. Gotowy wypiek posyp migdałami i białym cukrem, dobrze będzie też pasować cukier puder. Przekonaj się, jak szybko można upiec pyszne ciasto do góry nogami!