
Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
125 mililitrów
1.5 łyżeczki
1 łyżka
80 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańczę i cytrynę przelej wrzątkiem, dokładnie umyj, otrzyj skórkę z pomarańczy i z cytryny i wyciśnij z niej sok. Fasolę ugotuj do miękkości lub jeśli używasz z puszki przecedź i wypłucz.

Krok 2
Morele, czekoladę i orzechy z grubsza przesiekaj. Laskę wanilii przetnij po długości na pół i wyskrob krawędzią noża ziarenka ze środka.

Krok 3
Pomidory z bananem, wanilią, skórką z cytryny i pomarańczy, sokiem z cytryny, fasolą, olejem i daktylami rozdrobnij dokładnie na jednorodną pulpę w kielichu miksera. Do pulpy dodaj orzechy, nasiona goi i czekoladę wymieszaj.

Krok 4
Mąkę pomieszaj z kakao i sodą, przesiej przez sito, połącz z pulpą szybko mieszając. Masa powinna być dość gęsta i nie mieć grudek mąki.

Krok 5
Przełóż ją do formy keksówki wyścielonej pergaminem i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.


Dobra rada:
Morele możesz dowolnie wymienić np. na śliwkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z pomidorami i morelami
Ciasto z pomidorami i morelami? Nie, to żadna pomyłka. Pomidory sprawdzają się nie tylko w wytrawnych daniach – sałatkach, zupach, sosach i na kanapkach. Okazują się fantastycznym sprzymierzeńcem każdego cukiernika-amatora, który jest otwarty na niebanalne kompozycje. Z naszym sprawdzonym przepisem możecie być pewni kulinarnego sukcesu.
Dla kogo?
Istnieje wiele klasycznych sposobów na desery, które są powszechnie uwielbiane. Szarlotka, wuzetka i tiramisu mają wiernych fanów, ale czasem każdy potrzebuje odmiany. W tej sytuacji wypróbujcie przepis na ciasto z pomidorami i morelami.
Na jaką okazję?
Keksy to ciasta wyjątkowo uniwersalne. Po tego typu przepisy można sięgnąć w każdym momencie – w wolne popołudnie, gdy nie spodziewacie się niczyjej wizyty, oraz planując większe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Pod względem botanicznym pomidory zaliczają się do owoców. Tym bardziej nie miejcie oporów przed dodaniem ich do ciasta.
Dla urozmaicenia:
Smak i aromat wypieku można podkreślić cynamonem, imbirem lub przyprawą do piernika.