
Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
100 gramów
125 mililitrów
1.5 łyżeczki
1 łyżka
80 gramów
100 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańczę i cytrynę przelej wrzątkiem, dokładnie umyj, otrzyj skórkę z pomarańczy i z cytryny i wyciśnij z niej sok. Fasolę ugotuj do miękkości lub jeśli używasz z puszki przecedź i wypłucz.

Krok 2
Morele, czekoladę i orzechy z grubsza przesiekaj. Laskę wanilii przetnij po długości na pół i wyskrob krawędzią noża ziarenka ze środka.

Krok 3
Pomidory z bananem, wanilią, skórką z cytryny i pomarańczy, sokiem z cytryny, fasolą, olejem i daktylami rozdrobnij dokładnie na jednorodną pulpę w kielichu miksera. Do pulpy dodaj orzechy, nasiona goi i czekoladę wymieszaj.

Krok 4
Mąkę pomieszaj z kakao i sodą, przesiej przez sito, połącz z pulpą szybko mieszając. Masa powinna być dość gęsta i nie mieć grudek mąki.

Krok 5
Przełóż ją do formy keksówki wyścielonej pergaminem i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.


Dobra rada:
Morele możesz dowolnie wymienić np. na śliwkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z pomidorami i morelami
Ciasto z pomidorami i morelami? Nie, to żadna pomyłka. Pomidory sprawdzają się nie tylko w wytrawnych daniach – sałatkach, zupach, sosach i na kanapkach. Okazują się fantastycznym sprzymierzeńcem każdego cukiernika-amatora, który jest otwarty na niebanalne kompozycje. Z naszym sprawdzonym przepisem możecie być pewni kulinarnego sukcesu.
Dla kogo?
Istnieje wiele klasycznych sposobów na desery, które są powszechnie uwielbiane. Szarlotka, wuzetka i tiramisu mają wiernych fanów, ale czasem każdy potrzebuje odmiany. W tej sytuacji wypróbujcie przepis na ciasto z pomidorami i morelami.
Na jaką okazję?
Keksy to ciasta wyjątkowo uniwersalne. Po tego typu przepisy można sięgnąć w każdym momencie – w wolne popołudnie, gdy nie spodziewacie się niczyjej wizyty, oraz planując większe przyjęcie.
Czy wiesz, że?
Pod względem botanicznym pomidory zaliczają się do owoców. Tym bardziej nie miejcie oporów przed dodaniem ich do ciasta.
Dla urozmaicenia:
Smak i aromat wypieku można podkreślić cynamonem, imbirem lub przyprawą do piernika.






























