Składniki
450 gramów
250 gramów
150 gramów
3 sztuki
1 szczypta
2 łyżeczki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmielić cukier na puder
Krok 2
przesiać mąkę i wsypać do cukru
Krok 3
dodać sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia
Krok 4
dodać masło (schłodzone)
Krok 5
przemieszać 5 sekund, obroty poz. 4
Krok 6
dodać jajka, śmietanę i ucierać 20s. poz. 5 a następnie 15s. poz 4
Krok 7
2 kule ok 550 i reszta i do lodówki
Krok 8
jabłka obrać i poszatkować 5s. poz 5 następnie smażyć 10 minut, 100 stopni poz. ok 2-3. + motylek. Do jabłek dodać 2 łyżki cukru + łyżeczkę cukru żelującego
Krok 9
dodać przyprawę do szarlotki np. Kamis (cynamon+imbir+goździki+kardamon) 1/2 łyżki
Krok 10
większą kulę wyjąć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 12 minut, grzałka góra+dół 200 stopni, wyjąć
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej