Ciasto półkruche przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto półkruche

Autor: mmpoplawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

250 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 szczypta

2 łyżeczki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielić cukier na puder

Krok 2

przesiać mąkę i wsypać do cukru

Krok 3

dodać sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia

Krok 4

dodać masło (schłodzone)

Krok 5

przemieszać 5 sekund, obroty poz. 4

Krok 6

dodać jajka, śmietanę i ucierać 20s. poz. 5 a następnie 15s. poz 4

Krok 7

2 kule ok 550 i reszta i do lodówki

Krok 8

jabłka obrać i poszatkować 5s. poz 5 następnie smażyć 10 minut, 100 stopni poz. ok 2-3. + motylek. Do jabłek dodać 2 łyżki cukru + łyżeczkę cukru żelującego

Krok 9

dodać przyprawę do szarlotki np. Kamis (cynamon+imbir+goździki+kardamon) 1/2 łyżki

Krok 10

większą kulę wyjąć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 12 minut, grzałka góra+dół 200 stopni, wyjąć

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Dżem z cukinii
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej