Ciasto półkruche przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto półkruche

Autor: mmpoplawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

3 sztuki

450 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

150 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielić cukier na puder

Krok 2

przesiać mąkę i wsypać do cukru

Krok 3

dodać sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia

Krok 4

dodać masło (schłodzone)

Krok 5

przemieszać 5 sekund, obroty poz. 4

Krok 6

dodać jajka, śmietanę i ucierać 20s. poz. 5 a następnie 15s. poz 4

Krok 7

2 kule ok 550 i reszta i do lodówki

Krok 8

jabłka obrać i poszatkować 5s. poz 5 następnie smażyć 10 minut, 100 stopni poz. ok 2-3. + motylek. Do jabłek dodać 2 łyżki cukru + łyżeczkę cukru żelującego

Krok 9

dodać przyprawę do szarlotki np. Kamis (cynamon+imbir+goździki+kardamon) 1/2 łyżki

Krok 10

większą kulę wyjąć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 12 minut, grzałka góra+dół 200 stopni, wyjąć

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej