
Składniki
1 szczypta
3 sztuki
450 gramów
250 gramów
2 łyżeczki
150 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmielić cukier na puder
Krok 2
przesiać mąkę i wsypać do cukru
Krok 3
dodać sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia
Krok 4
dodać masło (schłodzone)
Krok 5
przemieszać 5 sekund, obroty poz. 4
Krok 6
dodać jajka, śmietanę i ucierać 20s. poz. 5 a następnie 15s. poz 4
Krok 7
2 kule ok 550 i reszta i do lodówki
Krok 8
jabłka obrać i poszatkować 5s. poz 5 następnie smażyć 10 minut, 100 stopni poz. ok 2-3. + motylek. Do jabłek dodać 2 łyżki cukru + łyżeczkę cukru żelującego
Krok 9
dodać przyprawę do szarlotki np. Kamis (cynamon+imbir+goździki+kardamon) 1/2 łyżki
Krok 10
większą kulę wyjąć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 12 minut, grzałka góra+dół 200 stopni, wyjąć
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej