Składniki
1 szczypta
3 sztuki
450 gramów
250 gramów
2 łyżeczki
150 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zmielić cukier na puder
Krok 2
przesiać mąkę i wsypać do cukru
Krok 3
dodać sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia
Krok 4
dodać masło (schłodzone)
Krok 5
przemieszać 5 sekund, obroty poz. 4
Krok 6
dodać jajka, śmietanę i ucierać 20s. poz. 5 a następnie 15s. poz 4
Krok 7
2 kule ok 550 i reszta i do lodówki
Krok 8
jabłka obrać i poszatkować 5s. poz 5 następnie smażyć 10 minut, 100 stopni poz. ok 2-3. + motylek. Do jabłek dodać 2 łyżki cukru + łyżeczkę cukru żelującego
Krok 9
dodać przyprawę do szarlotki np. Kamis (cynamon+imbir+goździki+kardamon) 1/2 łyżki
Krok 10
większą kulę wyjąć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 12 minut, grzałka góra+dół 200 stopni, wyjąć
Przepisy w Waszym wykonaniu
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej