Ciasto półkruche przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto półkruche

Autor: mmpoplawski

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

250 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 szczypta

2 łyżeczki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielić cukier na puder

Krok 2

przesiać mąkę i wsypać do cukru

Krok 3

dodać sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia

Krok 4

dodać masło (schłodzone)

Krok 5

przemieszać 5 sekund, obroty poz. 4

Krok 6

dodać jajka, śmietanę i ucierać 20s. poz. 5 a następnie 15s. poz 4

Krok 7

2 kule ok 550 i reszta i do lodówki

Krok 8

jabłka obrać i poszatkować 5s. poz 5 następnie smażyć 10 minut, 100 stopni poz. ok 2-3. + motylek. Do jabłek dodać 2 łyżki cukru + łyżeczkę cukru żelującego

Krok 9

dodać przyprawę do szarlotki np. Kamis (cynamon+imbir+goździki+kardamon) 1/2 łyżki

Krok 10

większą kulę wyjąć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 12 minut, grzałka góra+dół 200 stopni, wyjąć

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej