Ciasto półkruche przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto półkruche

Autor: mmpoplawski

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

3 sztuki

450 gramów

250 gramów

2 łyżeczki

150 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielić cukier na puder

Krok 2

przesiać mąkę i wsypać do cukru

Krok 3

dodać sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia

Krok 4

dodać masło (schłodzone)

Krok 5

przemieszać 5 sekund, obroty poz. 4

Krok 6

dodać jajka, śmietanę i ucierać 20s. poz. 5 a następnie 15s. poz 4

Krok 7

2 kule ok 550 i reszta i do lodówki

Krok 8

jabłka obrać i poszatkować 5s. poz 5 następnie smażyć 10 minut, 100 stopni poz. ok 2-3. + motylek. Do jabłek dodać 2 łyżki cukru + łyżeczkę cukru żelującego

Krok 9

dodać przyprawę do szarlotki np. Kamis (cynamon+imbir+goździki+kardamon) 1/2 łyżki

Krok 10

większą kulę wyjąć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 12 minut, grzałka góra+dół 200 stopni, wyjąć

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej