Ciasto półkruche przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto półkruche

Autor: mmpoplawski

ratingratingratingratingrating

1

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

250 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 szczypta

2 łyżeczki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zmielić cukier na puder

Krok 2

przesiać mąkę i wsypać do cukru

Krok 3

dodać sól, cukier waniliowy i proszek do pieczenia

Krok 4

dodać masło (schłodzone)

Krok 5

przemieszać 5 sekund, obroty poz. 4

Krok 6

dodać jajka, śmietanę i ucierać 20s. poz. 5 a następnie 15s. poz 4

Krok 7

2 kule ok 550 i reszta i do lodówki

Krok 8

jabłka obrać i poszatkować 5s. poz 5 następnie smażyć 10 minut, 100 stopni poz. ok 2-3. + motylek. Do jabłek dodać 2 łyżki cukru + łyżeczkę cukru żelującego

Krok 9

dodać przyprawę do szarlotki np. Kamis (cynamon+imbir+goździki+kardamon) 1/2 łyżki

Krok 10

większą kulę wyjąć na blachę, nakłuć widelcem i podpiec 12 minut, grzałka góra+dół 200 stopni, wyjąć

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto półkruche - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej