CIASTO STOKROTKA przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

CIASTO STOKROTKA

Autor: Karolina Holly

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
240 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

0.5 szklanki

400 gramów

400 gramów

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

20 sztuk

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Każdą z 3 galaretek (niebieska, brzoskwiniowa i jagodowa) rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy w dowolną kostkę.

Krok 2

Blachę o wymiarach 21/25 cm aż po brzegi wykładamy folią spożywczą. Herbatniki układamy i jeśli trzeba przycinamy. Za pomocą pędzelka nasączamy mlekiem.

Krok 3

Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody, żeby szybciej wystygła możemy włożyć do naczynia z zimną wodą. Kefir i śmietanę za pomocą miksera ubijamy z cukrem pudrem (najlepiej w wysokim naczyniu, masa pryska) Zimne galaretki cytrynowe też chwilkę ubijamy, następnie wlewamy do naszej masy i również chwilę miksujemy. Dodajemy nasze pokrojone galaretki i mieszamy za pomocą łyżki. Masę równo wlewamy na herbatniki.

Krok 4

Układamy w równych odstępach ciasteczka, do środka każdego dajemy żurawinę. Ciasto chowamy do lodówki. Układamy w równych odstępach ciasteczka, do środka każdego dajemy żurawinę. Ciasto chowamy do lodówki. Układamy w równych odstępach ciasteczka, do środka każdego dajemy żurawinę. Ciasto chowamy do lodówki. Układamy w równych odstępach ciasteczka, do środka każdego dajemy żurawinę. Ciasto chowamy do lodówki. Układamy w równych odstępach ciasteczka, do środka każdego dajemy żurawinę. Ciasto chowamy do lodówki.

Krok 5

Galaretkę agrestową rozpuszczamy wg. instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia a następnie chowamy do lodówki. Co jakiś czas sprawdzamy, gdy jest już gęsta ostrożnie wlewamy na ciasto. Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • CIASTO STOKROTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • CIASTO STOKROTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • CIASTO STOKROTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • CIASTO STOKROTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • CIASTO STOKROTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • CIASTO STOKROTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • CIASTO STOKROTKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • CIASTO STOKROTKA - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej