Udawany udziec z tuńczyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udawany udziec z tuńczyka

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryby, niestety, nóg nie mają. Udek też nie. Nawet te moje ulubione, czyli tuńczyk, diabeł morski albo sola. Nie znaczy to jednak, że nie da się zrobić UDAWANEGO UDŹCA Z TUŃCZYKA. Wystarczy dobry pomysł.

Krok 2

Najpierw zrób pesto: zmiksuj pomidory z czosnkiem i listkami bazylii. Powoli wlewaj oliwę, nie przerywając miksowania. Dodaj szczyptę soli. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Przygotuj długi pas pergaminowego papieru do pieczenia. Poukładaj na nim plastry szynki, tak aby lekko zachodziły jeden na drugi. Grubo posmaruj sosem pesto, na wierzchu ułóż posolony i popieprzony filet z tuńczyka. Teraz zawiń rybę w szynkę, pomagając sobie pergaminem. Ostrożnie usuń pergamin, a „udziec” ułóż na blasze i piecz około 20-25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej