Udawany udziec z tuńczyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udawany udziec z tuńczyka

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryby, niestety, nóg nie mają. Udek też nie. Nawet te moje ulubione, czyli tuńczyk, diabeł morski albo sola. Nie znaczy to jednak, że nie da się zrobić UDAWANEGO UDŹCA Z TUŃCZYKA. Wystarczy dobry pomysł.

Krok 2

Najpierw zrób pesto: zmiksuj pomidory z czosnkiem i listkami bazylii. Powoli wlewaj oliwę, nie przerywając miksowania. Dodaj szczyptę soli. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Przygotuj długi pas pergaminowego papieru do pieczenia. Poukładaj na nim plastry szynki, tak aby lekko zachodziły jeden na drugi. Grubo posmaruj sosem pesto, na wierzchu ułóż posolony i popieprzony filet z tuńczyka. Teraz zawiń rybę w szynkę, pomagając sobie pergaminem. Ostrożnie usuń pergamin, a „udziec” ułóż na blasze i piecz około 20-25 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udawany udziec z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej